101 Airborne Museum Le MessHet 101 Airborne Museum Le Mess in Bastogne is gevestigd in een prachtig historisch pand uit 1936. Het gebouw was tijdens de belegering van Bastogne in de Tweede Wereldoorlog in gebruik door de Duitsers als ‘ Unteroffiziersheim’. Na de belegering heeft het nog dienst gedaan als hospitaal voor het Rode Kruis. Dit unieke gebouw met zijn rijke geschiedenis is uiteraard de perfecte plek om de geschiedenis van het 101ste Airborne Division en andere units betrokken bij de slag om Bastogne (december 1944 – januari 1945) te tonen.

Het gebouw is volledig gerenoveerd en in zijn voormalige glorie hersteld, uiteraard met behoud van alle karakteristieke kenmerken. In het museum vindt u schitterende etalages met een levensecht décor en realistisch uitziende poppen. Deze nemen u mee naar de koude winter van 1944-1945, toen de Slag om Bastogne plaatsvondt. U loopt rond tussen de scenes die u meevoeren naar de oorloogstijd in Bastogne en u kunt originele spullen bewonderen die hier zijn verzameld.

Als kers op de taart vindt u in de kelder van het museum een deur waarachter u een bombardement kunt beleven. U hoort, ziet en voelt de intensiteit van het geluid dat de inwoners van Bastognes destijds ook hebben gehoord. Dat zal een diepe indruk achterlaten.

Het 101 Airborne Museum Le Mess is gevestigd in het centrum van Bastogne, op 350 meter van de tank op het plein. In de straat van het museum is voldoende en gratis parkeergelegenheid.

Adres:
Museum 101ste Airborne Le Mess
Avenue de la Gare 11
6600 Bastogne
België

Internet:
Officiële website