We hebben de 5 leukste kerstmarkten in de Ardennen voor u op een rijtje gezet! De Ardennen zijn in de maand december razend populair vanwege de grote kans op een witte Kerst en natuurlijk de gezelligheid. Want er zijn talloze super mooie vakantiehuizen die geschikt zijn voor het hele gezin en zelfs hele families! Wat is er nu mooier dan de Kerst met zijn allen te vieren! En dan lekker wandelen over een Kerstmarkt en genieten van een beker warme chocolademelk en een heerlijke Luikse wafel. Echt genieten!

1) Kerstmarkt Luik

Top 5 Kerstmarkten Ardennen 2015De Kerstmarkt van Luik is de grootste van de Ardennen en staat dan ook op de eerste plek. Dit jaar bestaat de oudste kerstmarkt van België maar liefst 29 jaar en dat wordt natuurlijk gevierd. Met meer dan 200 houten chalets is het zelfs de grootste Kerstmarkt van België! In 2016 is de kerstmarkt geopend van vrijdag 25 november tot vrijdag 30 december en natuurlijk wordt deze weer gehouden op Place St Lambert en de Place du Marché. De openingstijden zijn zondag tot woensdag van 11.00 tot 22.00 en van donderdag tot zaterdag tot 24.00.

Zoals ieder jaar zullen er ook deze editie vele smulchalets staan. Hier kunt u terecht voor ontelbare lekkernijen. Wat te denke van gebakken aardappels met spek en uien. Of een lekkere warme wafel met een grote beker warme chocomel die extra warm wordt met een klein scheutje rum. Maar ook voor een warme worst, Belgische frieten of een lekkere snapps kunt u hier terecht.

Naast de smulkramen staan er talloze chalets waar u van alles en nog wat kunt kopen. Van hand gebreide sjaals, wanten en mutsen tot versieringen voor de kerstboom. Maar ook spulletjes voor de Kersttafel tot schitterende geschilderd glaswerk. Dit jaar staat er weer een verzameling kerstballen tentoon. Deze zijn handgeblazen en met de hand geschilderd. De sfeer wordt iedere zaterdag verhoogd met de aanwezigheid van een fanfare. Op zaterdag en zondag komen er ook zangkoren en muziekbands optreden op het podium. Ook staat er een groot reuzenrad waar u gezellig een ritje mee kunt maken. In de avonduren zijn alle kraampje sfeervol verlicht. Ook is er dit jaar een lange sleebaan. Voor EUR 5,- mag u net zo vaak naar beneden sleeën als u wilt! De Kerstmarkt van Luik is echt een aanrader en naar verwachting zullen meer dan 2 miljoen mensen de Kerstmarkt bezoeken!

Top 3 tips om te overnachten in Luik
Smartflats Royal Opera
Best Western Univers Hotel
Pentahotel Liège

2) Kerstmarkt Namen

Kerstmarkt NamenOok op de Kerstmarkt in Namen, ook bekend onder de Franse naam Namur, is het heerlijk Kerstmis vieren. Dit jaar zullen er meer dan 100 kramen in het hart van de stad staan van eind november tot eind december. De kramen staan verdeeld over verschillende pleinen te weten Place d’Armes, Place du Théâtre en Place de l’Ange. In de schitterend aangeklede chalets kunt u mooie geschenken en producten kopen. En natuurlijk wordt er ook nog voedsel en drank verkocht. Wat te denken van zoete snapps om lekker van op te warmen! Maar probeer ook zeker de gepofte kastanjes en stukken noga!

In het weekend is er extra gezelligheid op de Kersmarkt van Namen. Er zijn dan optredens van koren, folkloristische groepen en fanfares. Het is ideaal om een bezoek aan de Kerstmarkt te combineren met een bezoek aan de traditionele zaterdagmarkt. Aansluitend kunt u de overdekte schaatsbaan van 300 m² aandoen die is te vinden op de Place de l’Ange. Dus of je nu op zoek naar wat bijzondere kerstballen, een leuke ijsbaan of gewoon die heerlijke kerstsfeer wilt opsnuiven, dan moet u zeker afreizen naar Namen.

Top 3 tips om te overnachten in Namen
Hotel Beauregard
Hampton’s Hotel Namur
Hotel The Royal Snail

3) Kerstmarkt Durbuy

De Kerstmarkt van Durbuy, de kleinste stad van de wereld, staat op een welverdiende 3de plek. De inwoners doen ieder jaar hun best om het stadje er sprookjesachtig uit te laten zien en dat moet u echt belonen met een bezoek. Van eind november tot de eerste week van januari is de kerstmarkt geopend en kunt u zich helemaal onderdompelen in de kerstsfeer. Naast de gezellige kerstmarkt is er een schaatsbaan waar jong en oud heel veel plezier kunnen beleven. U moet zeker niet vergeten om een wandeling te maken door de smalle straatjes van het stadje want die zijn echt mooi versierd. En ’s avonds branden er kaarsje om het extra sfeervol te maken!

Op de gezellige markt staan talloze houten chalets en kramen waar u terecht kunt voor leuke cadeaus, mooie kerstversiering en verrassend lekkere lekkernijen. Naast de traditionele etenswaren die u kunt verwachten op een Kerstmarkt is er op deze markt veel meer lekkers te vinden zoals een glaasje champagne. En wat te denken van oesters en ganzenlever! En natuurlijk is alles van topkwaliteit en super vers!

In het park Roi Baudouin staat een overdekte schaatsbaan opgesteld en hier kan jong en oud met veel plezier over het ijs gaan. Maak je niet over het meenemen van schaatsen want voor een luttel bedrag kunt u een paar schaatsen huren. In de avonduren is het zeker aan te raden om de stad al wandelend te verkennen. De gehele maand december is de binnenstad versierd met duizenden kaarsen! Dit geeft Durbuy een sprookjesachtige sfeer! De kerstmarkt is geopend in het weekend van 11.00 tot 20.00 uur. Daarna is de markt dagelijks geopend.

Top 3 tips om te overnachten in Durbuy
Azur en Ardenne
Hotel Côté Cour
Hotel Des Comtes Durbuy

4) Kerstmarkt Floreffe

Ok in het kleine stadje Floreffe staat een gezellige kerstmarkt. Deze is te vinden bij de Abdij van Floreffe. Meer dan 40 kramen staan van 28 november tot en met 30 december in deze sprookjesachtige omgeving. Bij de kramen is van alles te koop. Wat te denken van bijzondere kaarsen en kerstballen maar natuurlijk wordt er ook gedacht aan de innerlijke mensen. Zo kunt u er heerlijk kaas en worst kopen en worden er ook talloze warme lekkernijen verkocht zoals wafels, koffie en spekpatatjes. Tijdens de markt is de abdij gewoon geopend en deze is gratis toegankelijk. Meer info kunt u vinden op www.abbaye-de-floreffe.be

Top 3 tips om te overnachten in de buurt van floreffe
Le Chateau de Namur
Hotel Beauregard
Hotel The Royal Snail

5) Kerstmarkt Eupen

Op de rand van België en Duistland ligt de stad Eupen en hier wordt van vrijdag 9 december tot en met zondag 11 december een gezellige Kerstmarkt gehouden. Hoewel de markt maar een aantal dagen duurt, is er echt van alles te doen en te beleven. De kraampjes staan verspreid in de stad en zijn te vinden op de Rue du Couvent, op de Place du Couvent, Place du Marché, Rue de l’Eglise en Rue de la Montagne. Met maar liefst 60 houten chalets is het een gezellige kerstdorp waar vooral ambachtelijke producten worden verkocht. U moet dan denken aan kerstversieringen, glaswerk, houtsnijwerk en accessoires zoals mutsen, sjaals en handschoenen. Als de schemering begint, komt er een kinderkoor en voor de kinderen is er een mooie draaimolen!

Top 3 tips om te overnachten in Eupen
Best Western Ambassador Hotel Bosten
Ferienwohnung “Sweet Home”
Aparthotel SUITE36