5 tips om je voor te bereiden op een motorvakantie in de Ardennen
De Ardennen zijn een gewilde bestemming voor Nederlands die op motorvakantie gaan. Om er een geslaagde vakantie van te maken is het wel nodig om je goed voor te bereiden. Hieronder staan 5 tips om je voor te bereiden op een motorvakantie in de Ardennen. Het zijn de beste tips die wellicht voor de hand liggen maar het is altijd goed om ze goed in te prenten. Tips zoals om je motor veilig op slot te zetten, door de bergen te rijden en om je motor klaar te maken voor de lange motortocht. Lees je van tevoren goed in zodat je weet wat je van de Ardennen kunt verwachten.

Beveilig je motor met een goed slot

Om diefstal te voorkomen is het tijdens je motorvakantie belangrijk je motor goed op slot te zetten. Het beste is om de motor vast te maken aan een vast object, hier heb je wel een lang kettingslot voor nodig. Koop wel een motorslot met een ART goedkeuring, zodat je zeker bent van een slot van goede kwaliteit. Naast dat een goedgekeurd slot je motor beter beveiligd, is het vaak een eis van verzekeringen om je motor hiermee op slot te zetten om geld uitgekeerd te krijgen bij diefstal.

Ga ook veilig met de motor om

De kans op diefstal verkleinen doe je niet alleen met een goed slot, maar ook door na te denken over hoe je met de motor omgaat. Zet je motor bijv. nooit in een afgelegen straat, waar dieven ongestoord hun gang kunnen gaan. Een slot kan diefstal nooit helemaal voorkomen, maar kan het dieven wel zo moeilijk maken dat ze niet binnen een korte tijd de motor mee kunnen nemen. Het beste is als je de motor in je zicht kunt parkeren wanneer je op een terras zit.

Spullen voor onderweg

De Ardennen zijn natuurlijk prachtig, maar het is wel verstandig om wat voorbereidingen te treffen. Allereerst is het slim om genoeg eten en drinken mee te nemen, voor het geval je geen plek kunt vinden om wat te eten. Daarnaast is een Powerbank handig, zodat je onderweg je telefoon kunt opladen. Als het erg warm is, verbrand je hoog in de bergen sneller dan normaal. Neem daarom altijd zonnebrand mee in de zomermaanden en smeer je goed in. Bekijk ook eens de ANWB paklijst!

Het is daarnaast ook slim om rekening te houden met wat je thuis houdt. Laat bijvoorbeeld de sleutels die je niet nodig hebt veilig thuis achter in een sleutelkluis.

Voorzichtig in de bergen

Door de bergen rijden met een motor is anders dan rijden door het vlakke Nederland. Op bergen moet je voorzichtiger rijden omdat de wegen vaak de berg op zigzaggen, waardoor je niet ziet wat er door de bocht aankomt. Heb je nooit eerder door de bergen gereden, laat je dan niet opjagen door het overige verkeer op de weg, maar blijf op je eigen tempo rijden. Komt je stil te staan terwijl je de berg opgaat, laat de motor dan gewoon afslaan. Druk je toch de koppeling in dan kan de motor achteruit gaan rijden. Vooral de omgeving van La Roche-en-Ardenne staat bekend om de korte bochten waarbij het uitzicht beperkt is dus pas altijd je snelheid en rijstijl aan.

Maak je motor klaar voor een lange tocht

Wanneer je een lange motortocht door de Ardennen gaat maken, moet je motor natuurlijk ook in goede conditie zijn. Zorg in ieder geval dat deze zijn jaarlijkse onderhoudsbeurt gehad heeft. Daarnaast is het schoonhouden van je motor niet alleen goed voor de motor, het ziet er ook nog eens mooier uit. Controleer ook altijd de banden op scherven of oneffenheden, en kijk ook meteen of de banden genoeg profieldiepte hebben. Versleten banden vormen een groot gevaar omdat de kans dat je onderuit gaat in een bocht dan veel groter is.