Bastogne BarracksBastogne Barracks is een museum dat wordt beheerd door het Belgische leger en is een eerbetoon aan de helden die vochten tijdens de Slag om de Ardennen. Het Bastogne Barracks Museum is gevestigd sinds 1 oktober 2010 gevestigd in de kazerne in Bastogne waar in 1944 het geallieerde hoofdkwartier werd gevestigd. U kunt tijdens een bezoek onder meer de NUTS-kelder bezoeken. Op deze plek sprak generaal McAuliffe, de commandant van de 101 airborne division, het gedenkwaardige woord “NUTS” uit in antwoord op de Duitse eis tot capitulatie. U kan ook het “Vehicle Restoration Centre” bezoeken waar meer dan 30 pantservoertuigen van het Koninklijk Legermuseum een tweede leven krijgen. Op een enkele uitzondering na zijn alle voertuigen in rijdende staat gebracht.

Naast de kelder en de vele voertuigen zijn er ook diverse tentoonstellingszalen Sinds 1 oktober 2010 is de kazerne een Interpretatiecentrum voor de Tweede Wereldoorlog. Breng zeker een bezoek aan de “Nuts”-kelder die de belangrijkste fasen uit het sleutelmoment van de Slag om de Ardennen illustreert, evenals aan de talrijke tentoonstellingszalen. Hier wordt duidelijk verteld wat de Slag om de Ardennen is, waar de belangrijke gevechten plaatsvonden en kunt u diverse wapens en uitrustingen bewonderen.

De toegang is gratis en u krijgt echt een mooie rondleiding door van een adjudant. Het museum is geopend van dinsdag t/m zondag en de rondleidingen starten om 09.00, 10.00, 13.00 en 14.00. U kunt de rondleiding in anderhalf uur afronden maar u mag er ook langer over doen. Nog een laatste tip, sta vooral even stil bij de kamer met de foto’s van de veteranen. Dit zijn de mannen die hun leven in de weegschaal stelden.

Adres:
Quartier Slt Heintz
Rue de La Roche 40
6600 Bastogne