Citadel van Givet
De Citadel van Givet werd gebouwd in 1555 in opdracht van Keizer Karel V. Hij had een strategische positie in het hart van Europa nodig en de ligging van Givet was perfect in zijn ogen. De rivier de Maas was een natuurlijke buffer maar kon ook worden gebruikt als aanvoerroute voor nieuwe voorraden. In 1680 kwam de Citadel bij de Vrede van Nijmegen in het bezit van Lodewijk XIV van Frankrijk. Hij gaf vervolgens de bekende vestingbouwer Sébastien Le Prestre de Vauban opdracht om het fort Charlemont plus andere fortificaties in de Citadel van Givet te versterken.

Een citadel is een legerbasis en in de Citadel van Givet is het mooiste onderdeel daarvan Fort Charlemont. Dit historische monument kunt u bezoeken. Het fort heeft onder andere een 800 meter lang gangenstelsel, 3 kilometer aan loopgraven en een een verlaten dorpje met 48 gebouwen. Tot voor kort kon men airsoften en paintballen in dit deel van de Citadel. Het huurcontract werd echter niet verlengd dus vandaag de dag is het puur en alleen een toeristische attractie.

U kunt de Citadel van Givet bezoeken en daarbij alle tunnels, opslagkamers en ander ondergrondse vertrekken bewonderen. Ook krijgt u een rondleiding is het oostelijke deel van Fort Charlemont, het mooiste deel van het Fort. De entree bedraagt EUR en de duur van de rondleiding is 1.5 uur. Toegang tot de citadel wordt niet aanbevolen voor kinderwagens en personen met beperkte mobiliteit.Citadel van Givet