belgische ardennenBelgië is onderveeld in drie delen te weten Vlaanderen, Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het grootste gedeelte van Wallonië wordt in beslag genomen door de Belgische Ardennen, een bosrijk laaggebergte. De Belgische Ardennen is een populaire vakantiebestemming bij de Nederlanders en dat is natuurlijk niet voor niets. Het prachtige landschap met de bossen, vele riviertjes en kleine dorpjes hebbent oeristen veel te bieden. Natuurliefhebbers, sportievelingen, cultuurzoekers of mensen die gewoon willen genieten van de rust in één van de mooiste streken van Europa kunnen in de Belgische Ardennen hun hart ophalen.

De Ardennen hebben ook een rijke geschiedenis en dat is vandaag de dag nog goed te zien aan de indrukwekkende kastelen, mooie kloosters en ruïnes. Helaas staan de Ardennen ook bekend om de Tweede Wereldoorlog. In de winter van 1944 – 1945 was hier het laatste grote offensief van het Duitse leger. Vooral in en rondom Bastogne werd hevig gevochten. In de Belgische Ardennen zijn diverse musea te vinden waar u alle informatie vindt over het Ardennenoffensief.

Ook op culinair vlak heeft de Ardennen zichzelf op de kaart gezet. Lekkernijen als gerookte ham, worsten, eendenlever en natuurlijk heerlijk Belgisch trappistenbier mag u zeker niet overslaan tijdens uw verblijf in de Belgische Ardennen. Wie verblijft in de Ardennen heeft een ruime keus aan accommodaties; hotels en vakantiehuizen zijn zeer populair, maar ook een verblijf op een camping behoort tot de mogelijkheden. Mensen die op zoek zijn naar wat meer avontuur kiezen voor een actieve vakantie of een intensief survival weekend, waar het heuvelachtige landschap van de Belgische Ardennen met zijn vele riviertjes zich uiteraard uitstekend voor leent. Zelfs skiën behoort in de wintermaanden tot de mogelijkheden! Dit alles is te vinden op niet meer dan een paar uur rijden vanuit elke bestemming in Nederland, wat wilt u nog meer?

De verschillende regio’s van de Belgische Ardennen lopen uiteen op cultureel en culinair gebied, kennen een grote diversiteit aan natuurschoon en bieden allemaal hun eigen charmante stadjes en dorpjes. We willen de regio’s dan ook niet over één kam scheren en hebben de Belgische Ardennen voor u onderverdeeld in 18 streken. Van iedere streek vindt u een uitgebreide algemene beschrijving en leest u wat de bezienswaardigheden van de streek zijn, welke steden en dorpen u kunt bezoeken, wat het natuurschoon u te bieden heeft, welke musea u zeker niet mag missen, wat de recreatie mogelijkheden zijn en wat u op culinair gebied zeker moet proberen.