durbuy
Durbuy is de kleinste stad van de Ardennen en kreeg al in 1331 stadsrechten maar tot een echte stad groeide het nooit uit. Totdat Durbuy zichzelf tot Kleinste stad van de Wereld uit riep. In de jaren die volgden kwamen vele toeristen naar de mooie stad in de Ardennen door deze slim verzonnen slogan. Vandaag de dag is Durbuy nog steeds één van de belangrijkste plaatsen in de Ardennen en is er van alles te zien en te doen. We hebben voor u Top 10 gemaakt zodat u niets hoeft te missen tijdens een bezoek!

Top 10 bezienswaardigheden Durbuy

1) Historische centrum van Durbuy

Natuurlijk gaat iedereen naar Durbuy voor dat schitterende historische centrum. Als u een wandeling maakt door de smalle straten, wordt u bevangen door het gevoel dat u terecht bent gekomen in de Middeleeuwen. De straten zijn middeleeuws geplaveid en smal, de huizen opgebouwd uit lokaal gewonnen gesteente en bovenal ademt de hele stad een gezellige sfeer uit! Elke straat is het meer waard om te worden vastgelegd op de gevoelige plaat. De vakwerkhuisjes, de graanhal en het kasteel van de “Cometes d’Ursel” dat dateert uit de 17de eeuw zijn echt de moeite waard. Er is een ruim aanbod van bijzondere winkeltjes, goede restaurants, gezellige terrassen en betaalbare hotels.
Durbuy Ardennen

2) De Ravenrots

De stad Durbuy ligt aan de rivier in de Ourthe aan de voet van de Falize, een rots die uit geplooide lagen kalksteen bestaat. Deze rots wordt ook wel Falize de Roche aux Corbeaux (Ravenrots) genoemd, omdat de zwarte vogels dikwijls langs de rotswand zweven. De Ravenrots is echt een fotogeniek en meer dan 300 miljoen jaar oud! Deze bijzondere rots in omgekeerde U-vorm wordt ook wel een geplooide rots genoemd. De waterpartij links van de Ravenrots werd aangelegd in 1995 ter ere van de verbroedering van de zusterstad Hanyu in Japan.

3) Belvedere de Cretes (panoramapunt)

Wilt u weten hoe Durbuy er van bovenaf uit ziet? Dan moet u echt naar dit panoramapunt toe! Er zijn 2 manieren om hier te geraken. De makkelijkste manier is om het toeristische treintje te pakken. Gezinnen met wat oudere kinderen kunnen er echter ook voor kiezen om een spannende route te nemen door de bossen. Onderaan de voet van Durbuy kunt u een trap nemen die u door de bossen omhoog voert. Let wel, dit is een steile klim! Eenmaal boven gekomen, heeft u vanaf deze heuvel een schitterend uitzicht op Durbuy en de meander van de Ourthe! De belvedère is alleen toegankelijk wanneer het toeristisch treintje rijdt.

Durbuy is een prachtig stadje midden in de ardennen, goede toegangswegen. super goede horeca en hotels. De mensen zijn gemoedelijk en vooral de kerstmarkt is een absolute aanrader.

4) Parc des Topiaires

In het Parc des Topiaires kunt u een unieke verzameling buxusstruiken en bomen bewonderen die in de meeste bijzondere vormen zijn gesnoeid. Van mensfiguren tot dieren, van spelende kinderen tot Manneke Pis! U kunt het zo gek niet bedenken en dat maakt een bezoek aan dit park, dat ruim 10 hectare groot is, zo leuk. Als extraatje krijgt u het schitterende uitzicht op het Kasteel van Durbuy erbij cadeau! Ook kinderen zullen het bezoek weten te waarderen.

5) Toeristentreintje

Sommige mensen hebben er een hekel aan, voor andere mensen is het een uitkomst. Ook Durbuy heeft een toeristentreintje en het neemt u mee op een leuke tocht door het prachtige centrum van Durbuy. Ook rijdt het treintje tussen de verschillende attracties en bezienswaardigheden van Durbuy zoals het Parc des Topiaires en de Marckloff brouwerij. Voor het geld hoeft u het treintje niet te laten. Het kost slechts een paar euro. Dat hoeft u ook geen flinke wandeling door bossen te maken als u het panoramapunt wilt bereiken.
durbuy

6) Museum voor moderne en hedendaagse kunst

Sinds kort is het Museum voor moderne en hedendaagse kunst in Durbuy geopend. Het museum is te vinden in de Halle aux Blés, een middeleeuws uitziend gebouw dat behoort tot het erfgoed van Wallonië. De permanente collectie is gewijd aan aquarellen van Marcel Lucas. Ook zijn er wisselende tentoonstellingen.


Booking.com

7) Labyrint van Barvaux

Voor gezinnen met kinderen is het Labyrint van Barvaux echt een aanrader. Het ligt op 5 km van Durbuy en met de auto is het nog geen tien minuten rijden. U kunt natuurlijk ook wandelen en dan bent u een klein uurtje onderweg. Het is een schitterende route dus als u goed ter been bent, raden we dit zeker aan! Het labyrint is gemaakt op een 12 hectare groot maïsveld en het doel is natuurlijk om de uitgang te vinden. Tijdens de speurtocht door het doolhof komt u acteurs tegen die aanwijzingen geven. Deze acteurs zijn verkleed en geschminkt in een bepaald thema dat ieder jaar wordt vernieuwd. Het labyrint van Barvaux is geopend van begin juli tot eind september.

8) Tortuga Bar in Durbuy

Als u in het weekend in Durbuy bent, dan heeft u geluk. Dan zijn namelijk de deuren van deze bijzondere kroeg geopend! Alles staat hier in het teken van piraten! De inrichting doet denken aan een film set van de Pirates of the Carribean. Zelfs de uitbater is verkleed als piraat. Er is er een gigantische keuze aan rum, hoe kan het ook anders, en natuurlijk is er ook bier te koop. Koffie en frisdrank, tja, daar deden de piraten niet aan en dat wordt hier dus ook niet geschonken 🙂

9) De Ourthe

Durbuy ligt aan de rivier en dit is één van de populairste rivieren in de Ardennen om te kajakken en te kanovaren. In de buurt van Durbuy bevinden zich dan ook meerdere kajak en kano verhuurbedrijven. In de zomermaanden is het door middel van het lage waterpeil vaak niet mogelijk om de rivier te bevaren. In de meivakantie en de najaarsvakantie is het altijd goed te doen! U kunt ook online bij ons een kanotocht van 8 km boeken met vertrek in Grandhan, een dorpje in de buurt van Durbuy.

10) Drink een biertje bij de Marckloff brouwerij

In een schitterend monumentaal pand in Durbuy is de Marckloff brouwerij te vinden. Ze hebben een mooi terras waar natuurlijk de lokaal gebrouwen bieren worden geschonken. Ook is er een kleine kaart met prijzige maar goede gerechten!

Reistips

– Net buiten het oude centrum van Durbuy is een groot parkeerterrein vanwaar je gemakkelijk naar het centrum kan toelopen.
– Bij het Parc des Topiaires kunt u voor € 5,00 de hele dag parkeren en dan wandel je zo naar Durbuy.
– Ga bij de slager naar binnen en koop wat van die schitterende Ardense hammen en worsten

Op sportief gebied is er van alles te doen zoals kajakken, kanoën, mountainbiken, paardrijden, golf en vissen. Loop eens naar binnen bij het VVV-kantoor voor meer informatie!