Fietsen en MountainbikeIn de Ardennen kunt u fietsen en mountainbiken door de schitterende natuur. De glooiende heuvels, de rivieren, de oude dorpjes en niet te vergeten de zichtbare herinneringen van de Tweede Wereldoorlog maken van iedere fietstocht een hele belevenis. Het aantal fietspaden is beperkt maar daarentegen kunt u gewoon fietsen op de openbare wegen. Vooral in de zomermaanden is het een drukte van jewelste op de wegen rond populaire plaatsen zoals Durbuy en La Roche-en-Ardenne. Ieder weekend wordt er wel een toerrit verreden en dat vergt flink wat inspanning. Zo ligt La Roche-en-Ardenne in een dal en de beklimmingen zijn zeker niet eenvoudig! U doet er verstandig aan om een valhelm te dragen als u gaat fietsen en mountainbiken in de Ardennen want bij afdalingen kunnen hoge snelheden bereikt worden en een ongeluk zit altijd, ook in de Ardennen, in een klein hoekje. Enkele leuke fietsroutes zijn te vinden op klimroutes.nl. Een andere goede website met veel routes is randovelo.org.

Mountainbikers die op zoek zijn naar steile afdalingen, ruig terrein en barre omstandigheden kunnen goed uit de voeten in de Ardennen. In de omgeving van bekende plaatsen als Spa, Coo, Aywaille en Theux zijn mooie MTB routes uitgezet. Een handige site voor mooie routes is mtbroutes.be.

Enkele mooie fiets- en wandelroutes zijn:
Transardense Route – 160 km
Langs de Lesse – 10 km
Langs de Ourthe – 102 km
Langs de Lienne – 12 km
Langs de Aisne – 22 km
Langs de Amblève – 19 km
Langs dolmen en menhirs – 23 km

GPS-verhuur voor mountainbikers

De Dienst voor het Toerisme van de Oostkantons heeft speciaal voor mountainbikers leuke route uitgestippeld. Door middel van een GPS-toestel krijgt u de goede route door. Het toestel, de Garmin Geko 201, is eenvoudig in gebruik en kan voor 5 euro voor een hele dag worden gehuurd. Wilt u het GPS-toestel een week huren, dan betaalt u 20 euro en wordt er gevraagd om een kleine borgsom te voldoen. Deze toestellen zijn in verschillende plaatsen verkrijgbaar, onder meer in Sankt Vith, Burg-Reuland, Waimes, Buetgenbach, Eupen en Malmedy. Kijk voor de precieze adressen op de website van eastbelgium.com.

Als u al beschikt over een GPS-toestel, kunt u op deze website enkele leuke GP-tracks vinden. De routes zijn in Google Earth te bekijken maar kunt u ook vervolgens eenvoudig 1downloaden en vervolgens in uw GPS-toestel laden.

Op klimroutes.nl staan een tiental zogeheten bordjesroutes. Deze routes worden aangeduid door middel van bordjes die langs de kant van de weg staan. Zo kunt u de Ourtal route fietsen of de route Romantique.