Fondry des Chiens in Nismes De Fondry des Chiens in Nismes wordt ook wel de Grand Canyon van de Ardennen genoemd maar echt vergelijkbaar is het natuurlijk niet. Het natuurreservaat van de Fondry des Chiens is een echt meesterwerk van de natuur en uniek in België. Daarom is het gebied beschermd verklaard en is het een officieel natuurmonument.

De Fondry des Chiens is een natuurlijke kuil die is ontstaan door het wegsijpelen van regenwater door de kalkstenen bodem. Door het miljoenen jaren durende spel van het water is er een gigantische kuil ontstaan van meer dan 20 meter diep. Deze natuurlijke kuilen worden Fondry’s genoemd. Het is echt een super mooie plek om gezien te hebben want je verwacht het absoluut niet in dit landschap. Grillig gesteente, spleten, spelonken en regenwater dat maar blijft druppelen. In de zomermaanden zie je er vele hagedissen die heerlijk liggen te zonnen op de indrukwekkende rotsen.

Het natuurwonder is  honderd meter lang en twintig meter diep en is omgeven door een uniek kalkgrasland. De naam zou gegeven zijn door Muzelmannen. In hun ogen waren de autochtone christenen heidense ‘honden’, vandaar ‘fondry (ijzersmelterij) des chiens’. Een andere overlevering wil dat de dorpelingen hun dode honden in deze kloof kwamen gooien.

Rondom de Fondry des Chiens ligt een groot kalkgrasland en dit is bijzonder omdat dit één van de weinige plekken is waar wilde orchideeën groeien. Als u deze bloemenpracht wilt bewonderen, dan is de vroege zomer de tijd van het jaar om een bezoek aan de Fondry des Chiens in te plannen. De bloemen zorgen ook voor een keur aan fauna en dan hebben we het vooral over vlinders. Het dambordje, de rotsvlinder, de paarse parelmoervlinder en het bleek blauwtje zijn hier in de lente en de zomer te bewonderen. Door de aanwezigheid van deze bijzondere flora en fauna is het hele gebied door de Waalse overheid geklasseerd als Site de Grand Intérêt Biologique onder de naam ‘Tienne Sainte-Anne et le Fondry des Chiens’. Het maakt tevens deel uit van het natuurreservaat ‘Réserve naturelle domaniale du Viroin’.

De route naar de Fondry des Chiens is goed aangegeven. U kunt vanuit het dorpje Nismes beginnen met de wandeling en vervolgens de gele rechthoekjes volgen. Deze route leidt u via mooie en niet al te moeilijke wandelpaden naar de Fondry des Chiens. De wandeling brengt u eerst door het bos en later over een open vlakte. Onderweg komt u 2 panorama punten tegen die een mooi uitzicht geven op de wijdse omgeving. De wandeling is goed te doen, ook voor gezinnen met kinderen. Die zullen de Fondry des Chiens zeker indrukwekkend vinden!  Ook is het mogelijk om met de auto tot dichtbij de Fondry des Chiens te komen.