Fort LoncinFort Loncin wordt beschouwd als het symbool van de Slag om Luik en de Belgische heldenmoed tegen de Duitse aanval in 1914 (Eerste Wereldoorlog). Fort Loncin werd gebouwd in de buurt van het Belgische dorp Loncin en maakte deel uit van de 12 forten in de ring rond Luik. Het werd in 1888 gebouwd naar de plannen van generaal Henri Alexis Brialmont. De forten werden vervaardigd uit ongewapend beton, aangemaakt met grote rolkeien uit de Ourthe.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog hield het fort 11 dagen stand tegen de Duitsers. Op 15 augustus 1914 explodeerde het fort door de inslag van een ‘Big Bertha’ kanon. Het fort werd volledig verwoest en 350 mensen vonden de dood. Slechts 150 dappere zielen overleefden de aanval.

Het Fort Loncin bevindt zich op 7 kilometer van het centrum van Luik. Het ligt er nog net zo bij als na de verwoesting in de Eerste Wereldoorlog, het is nooit meer opgebouwd. Fort Loncin is een bezoek zeker waard. Je krijgt er een inkijk in het leven van de jonge soldaten die hier waren gestationeerd. Er is ook een museum met een mooie collectie zoals wapens, uniformen en persoonlijke bezittingen die bij Fort Loncin gevonden zijn.