Grotten van HanDe Grotten van Han zijn te vinden in Han-sur-Lesse, een klein dorpje in de Belgische Ardennen. De beroemde Grotten van Han behoren tot de belangrijkste attracties van België en worden ieder jaar door honderduizenden mensen bezocht. Twintig procent van deze bezoekers zijn Nederlanders. De Grotten van Han is de enige Belgische attractie die in de befaamde Michelingids met drie sterren staat gewaardeerd. Sinds de opening, ruim honderd jaar geleden, hebben meer dan achttien miljoen bezoekers de grot bezocht.

De grotten van Han zijn het werk van de rivier de Lesse. Die drong miljoenen jaren geleden een kalkheuvel binnen. Het water loste een deel van het kalksteen op. Zo ontstond een enorm grottenstelsel. De Lesse verdwijnt in de heuvel via de afgrond van Belvaux (tegenwoordig in het wildpark). Hemelsbreed 1100 m verderop verschijnt de rivier opnieuw aan de oppervlakte. Maar om die korte afstand af te leggen, heeft de Lesse maar liefst 20 uur nodig! Nog niet zo lang geleden zijn speleologen er eindelijk in geslaagd de hele onderaardse loop van de Lesse in kaart te brengen.

De grot van Han is te bezoeken in drie stappen. Het avontuur begint in het centrum van het dorp. Vanuit het dorpscentrum brengt een kleine, kleurrijke tram u tot aan de ingang van de grot. Vanaf deze plek moeten uw voeten het werk gaan doen. Meertalige gidsen leiden u door de verschillende zalen waarvan de een al indrukwekkender is dan andere. Enkele voorbeelden zijn de “Geheimzinnige”, de “Wapenzaal” met een klank- en lichtspel en de “Koepelzaal” met zijn betoverende afmetingen. Uw ontdekkingsreis in de grot van Han eindigt met een afvaart van de ondergrondse rivier met een grote geruisloze boot.

Adres:
Domein van de Grotten van Han
Rue Jospeh Lamotte, 2
Han-sur-Lesse

Website:
Grotten van Han