Grotten van Han
De Grotten van Han zijn te vinden in Han-sur-Lesse, een klein dorpje in de Belgische Ardennen. De beroemde Grotten van Han behoren tot de belangrijkste attracties van België en worden ieder jaar door honderdduizenden mensen bezocht. Twintig procent van deze bezoekers zijn Nederlanders. De Grotten van Han is de enige Belgische attractie die in de befaamde Michelingids met drie sterren staat gewaardeerd. Sinds de opening, ruim honderd jaar geleden, hebben meer dan 20 miljoen bezoekers de grot bezocht.

De grotten van Han zijn het werk van de rivier de Lesse. Die drong miljoenen jaren geleden een kalkheuvel binnen. Het water loste een deel van het kalksteen op. Zo ontstond een enorm grottenstelsel. De Lesse verdwijnt in de heuvel via de afgrond van Belvaux (tegenwoordig in het wildpark). Hemelsbreed 1100 m verderop verschijnt de rivier opnieuw aan de oppervlakte. Maar om die korte afstand af te leggen, heeft de Lesse maar liefst 20 uur nodig! Nog niet zo lang geleden zijn speleologen er eindelijk in geslaagd de hele onderaardse loop van de Lesse in kaart te brengen.

Uw bezoek aan de Grotten van Han

Het avontuur begint in het centrum van het dorp. Vanuit het dorpscentrum brengt een kleine, kleurrijke tram u tot aan de ingang van de grot. Deze historische tram legt ruim 4 km af en is een super leuk begin van de ontdekkingstocht! Vanaf de ingang van de grotten moeten uw voeten het werk gaan doen. Er is een pad van 2 kilometer lang uitgezet en u doet hier ongeveer anderhalf uur over. De grotten zijn niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. Er moeten namelijk meer dan 500 trappen op- en afgelopen worden.  Meertalige gidsen leiden u door de verschillende zalen waarvan de een al indrukwekkender is dan andere.

Grotten van Han

De eerste ruimte die u betreed, is de zogenaamde “Scarabeezaal”. Deze zaal is genoemd naar de grote hoeveelheid kleine diertjes die zich vroeger hier voortbewogen. Maar vandaag de dag zijn de beestje verdwenen maar de naam is zo gebleven.  De tweede zaal is de “Vigneronzaal” en de derde zaal is de “Minaretzaal”. Deze zaal is vernoemd naar de stalagmiet van vijf meter hoog die er uit ziet als een Minaret. De vierde zaal heet de “Geheimzinnige” en wat hier te zien is, moet u zelf ontdekken! Via de vijfde zaal “De Styx” komt u uiteindelijk terecht in de “Trofeezaal”.

De Trofeezaal

Zoals de naam al doet vermoeden, staat hier iets heel moois in de Trofeezaal! En of het mooi is, waanzinnig mooi! Het is een gigantische druipsteen van zeven meter hoog en met een omtrek van maar liefst 20 meter. Het is dan ook de belangrijkste kalkafzetting van de Grotten van Han. Boven de enorme stalagmiet zie je draperieën die afglijden van een gewelf van 20 meter hoog. Echt heel bijzonder!

Grotten van Han

Vervolgens komt u in de “Wapenzaal” en hier is van alles te zien en te horen! Er wordt namelijk sprookjesachtige muziek afgespeeld en een mooie lichtshow begint. De mooiste plekjes van deze zaal worden extra belicht! De laatste zaal heet de “Koepelzaal” en behoort tot de grootste ondergrondse holtes van Europa. De zaal heeft een maximale hoogte van 62 meter en een maximale diagonale afmeting van 145 meter! Het is echt een gigantische ruimte en de rivier de Lesse stroomt hier doorheen. De rivier werkt als een spiegel en hier kunt u dan ook de mooiste foto’s maken. Heel bijzonder om te zien! Via de bruggen loopt u vervolgens naar de uitgang, het Hol van Han. Volgens de traditie wordt hier een kanonschot gelost. Dit werd vroeger gedaan om de boze geesten te verjagen maar het is ook een manier om de indrukwekkende echo in de Grot te laten horen.

Bezoekersinformatie

De toegang tot de Grotten van Han is niet goedkoop. Als u alleen de grot wilt bezoeken, dan betaalt u als volwassene € 20,-. Als u online een kaartje koopt, krijgt u € 2,- korting. U kunt ook kiezen om een PassHan te kopen. U heeft dan toegang tot de Grot van Han, het Wildpark, het PrehistoHan en Han 1900. Hier betaalt u € 28,- als u online koopt. Uw PassHan ticket is het hele seizoen geldig. U kunt een dagje in het Park doorbrengen en een andere keer de Grot verkennen en een bezoekje brengen aan PrehistoHan en Han 1900.

Het Wildpark

Het is aan te raden om de Passhan te kopen. Daarmee krijgt u ook toegang tot het Wildpark. Dit werd in 2015 uitgeroepen tot ‘Het Beste Wildlife Dierenpark in België’ en is super leuk voor jong en oud. Het is een groot park waar de Europese ‘big five’ gezien kan worden. Dit zijn de de wolf, de bruine beer, de lynx, de Europese bizon en de veelvraat.Als u slecht ter been bent, of met hele kinderen bent, dan is het ritje met de Safari-car wel aan te raden. Deze vertrekt vanuit het dorp en de gids vertelt alles over de flora en de fauna.

Adres:
Domein van de Grotten van Han
Rue Jospeh Lamotte, 2
Han-sur-Lesse

Website:
Domein van Han