langlaufen in de ardennen
Langlaufen in de Ardennen is super leuk en ook nog eens dichtbij! In de wintermaanden zijn de Ardennen zo goed als sneeuwzeker en er zijn schitterende langlaufroutes! Vanuit Utrecht is het nog geen 3 uur rijden naar het hart van het Ardense wintersportgebied, Signal de Botrange. Dit is het hoogste punt van de Ardennen en ligt in het beschermde natuurgebied de Hoge Venen-Eifel. Naast langlaufen kan je hier ook uitermate goed skiën! Het is niet te vergelijken met de Alpen maar voor een weekend wintersport is het super leuk!

Natuurgebied de Hoge Venen
Het natuurgebied Hoge Venen-Eifel is niet alleen in de wintermaanden een echte aanrader. In de zomermaanden kan je er genieten van een glooiend landschap dat vol in de bloei staat met her en der beekjes waar het wemelt van de forellen. De wandelpaden zijn van prima kwaliteit en er zijn uitgebreide wandeltochten te maken. In de winter kunt u hier ook schitterende winterwandelingen maken maar er worden er ook loipen aangelegd. Dit zijn speciale langlauf routes zodat men elkaar niet in de weg loopt.

In de winter kunt u ervan uitgaan dat er altijd sneeuw ligt in de Ardennen. Er zijn handige website waarop je de sneeuwhoogte kunt zien zoals ardennen-sneeuw.be. Je ziet dan precies in welke gebieden voldoende sneeuw ligt voor langlaufen en skiën. In de Ardennen is het langlaufen veel toegankelijker dan in andere Europese skigebieden. Dit komt doordat de Ardennen veel vlakker zijn en dat is voor het langlaufen ideaal. Ook zijn er talloze routes voor ieder niveau, van beginner tot gevorderd.

Hou rekening met de natuur en medemens
De Ardennen zijn in feite één groot natuurgebied en als je gaat winterwandelen of langlaufen in de Ardennen dan heb je daarmee rekening te houden. Het spreekt voor zich om geen rommel achter te laten in de natuur! En als je rommelt tegen komt, dan is het een kleine moeite om dat op te pakken en mee te nemen. Zo houden we de Ardennen schoon. Maar het is ook belangrijk om niet van de loipen af te gaan. Alle loipen (langlauf paden) zijn gemarkeerd. Dit wordt gedaan zodat men altijd op het juiste pad blijft en niet kan verdwalen. Blijf dan ook op de route en zorg altijd dat u voor het donker weer terug bent. Ook is het slim om als langlaufer op de loipen te blijven en als wandelaar op de wandelroutes.

Hoe en wanneer kun je het beste gaan?
Natuurlijk kunt u alleen langlaufen als er sneeuw ligt dus kijk op de relevante websites voor het actuele weer en sneeuwhoogte. In de weekenden is het altijd druk op de pistes! Vooral in de Kerstvakantie kan het goed druk zijn! Ook op wegen naar de Ardennen en dan vooral naar de wintersportgebieden kan het dan druk zijn. De N68 van Eupen naar Malmedy staat bekend om de lange files U kunt echter ook met de trein naar de Ardennen komen. Vanuit Maastricht gaat er een trein naar Luik en vervolgens naar Eupen. Daar moet u dan op de bus stappen naar Baraque Michel. In het weekend rijden er weinig bussen dus vervoer met de auto is dan het snelste.

Waar te slapen?
In de omgeving van Signal de Botrange zijn talloze goede hotels, appartementen en Bed & Breakfast te vinden. Op booking.com zijn er goede hotels te vinden tegen een goede prijs. Een goed hotel vinden wij Domaine Des Hautes Fagnes ****. Dit hotel heeft een super goede ligging in de natuur en heeft goede kamers en faciliteiten. Als u liever verblijft in een kleine stad, dan zijn Eupen en Malmedy aan te raden. Hier zijn veel hotels te vinden maar ook restaurants, winkels en kroegen.

Doen ze ook aan Après-ski in de Ardennen?
In Oostenrijk is het après-ski soms belangrijker dan het wintersporten zelf. In de Ardennen is het andersom en staat genieten van de natuur bovenaan. Op een tweede plek komt dan een goed glas bier en daar weten ze in België alles van. In de Ardennen zitten talloze kleine brouwerijen waar bijzonder smaakvolle bieren worden gebrouwen. Op de 3de plek komt goed eten en dat kan je overal! Genieten van verse forel of heerlijk wild!