Maak een bijzondere stedentrip naar LuikLuik roept bij veel Nederlanders het beeld op van een grauwe industriestad. Dat was vroeger inderdaad het geval maar de laatste jaren heeft Luik een ware transformatie ondergaan. Nu is het een super hippe stad met moderne architectuur, aparte winkels en een diverse bevolking. Maak dan ook een bijzondere stedentrip naar Luik en laat je verrassen!

De binnen stad van Luik heeft een rijke historie. Luik werd pas echt een grote stad tijdens de industriële revolutie in de 19de eeuw. Dit kwam vooral door de mijnbouw, staalindustrie, glasblazerij en kristalindustrie. De handelaren lieten schitterende panden bouwen waarbij vooral de gevels van belang waren. Hoe mooier de gevel, des te meer geld werd er verdiend. En dus staan er talloze herenhuizen met rijk versierde gevels in het centrum van de stad, te wachten op de hongerige blikken van de vele toeristen. De handelaren gaven ook veel geld aan kerken en musea en uit deze periode stammen dan ook vele indrukwekkende bouwwerken.
Maar toen kwam de economische neergang. De mijnbouw ging achteruit en later werden zelfs vele mijnen gesloten. Ook de staalindustrie kwam in verval terecht omdat er elders in de wereld goedkoper geproduceerd kon worden. Door deze teruggang kwamen er vele economische problemen en die zorgden voor verval en armoede in Luik en omstreken.

Vandaag de dag is er van die economische problemen weinig meer te merken. Door de vele renovatie- en nieuwbouwprojecten heeft de stad een heel ander uiterlijk gekregen. Luik is nu een levendige stad met monumentale kerken, mooie musea en vele stadsparken. Of je nu in de winter of in de zomer gaat, in Luik kan je genieten vele pleinen met barretjes, pralinewinkels en kraampjes met Luikse wafels. De winkels in Luik zijn op zondag gesloten. De Rue Saint Paul is een bekende winkelstraat en in de wijk Le Carré kunnen culinaire fanaten hun hart ophalen. Op zondag moet u zeker de markt bezoeken. We hebben een opsomming gemaakt van de leuke bezienswaardigheden in Luik!

La Batte
De oudste en grootste markt van België wordt gehouden op zondagochtend aan de kade van de markt. Dit is de wereldberoemde La Batte en een absolute must see! Geniet van de gezellige sfeer op de enorme markt en struin langs kwamen met groente, fruit en kaas. Maar je kan er ook terecht voor boeken, antiek, kleren, pluimvee en allerlei tierlantijntjes!

Citadel van Luik
De Citadel van Luik is gelegen op een heuvel die 111 meter boven de Maas ligt en op 170 meter boven de zeespiegel. Er is een gigantisch uitkijkplatform gemaakt. Vanaf deze plek heb je een schitterend uitzicht op de stad!

Wandeling door Parc de la Boverie
Tijdens een stedentrip in Luik is een wandeling door Parc de la Boverie zeker aan te raden. In de zomermaanden zoeken de inwoners van Luik hier massaal verkoeling. Het MAMAC, het museum voor moderne kunsten, is hier gevestigd en is ook de moeite waard.

Bezoek een museum
Luik is rijk aan interessante musea. We raden je aan om het Grand Curtius te bezoeken. Dit is een groot complex met meerdere musea waaronder het wapenmuseum, het archeologisch museum en het glasmuseum.

Bezoek het hypermoderne station
In 2009 werd het hypermoderne station Liège-Guillemins geopend. Het is ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava die onder meer in Valencia schitterende gebouwen heeft neergezet. Dit station is echt oogverblindend mooi en is qua stijl wellicht te vergelijken met het Centraal Station in Rotterdam. Echt naar toe gaan!
crowne-plaza-luik-hotel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hotel tip
Er zijn talloze hotels in Luik maar een bijzondere stedentrip vereist ook een bijzonder hotel! Het Crowne Plaza Luik heeft maar liefst 5 sterren en ligt op 5 minuten lopen van het centrum. Het is gevestigd in een modern gebouw dat twee monumentale herenhuizen met elkaar verbindt. Pronkstuk is de gerestaureerde balzaal met kristallen kroonluchters, originele fresco’s en een glazen dak van 9 meter hoog. Het hotel beschikt over een grote spa van 1.350 m² met een zwembad en een hot tub. Het treinstation Liège-Guillemins is in minder dan 5 minuten lopen te bereiken. Bekijk nu alle aanbiedingen van Crowne Plaza Luik!