Malmedy
Malmedy is de hoofdstad van het kanton Malmedy. De stad is een baken van rust en de weinige inwoners, slechts 6500, zijn zeer vriendelijk. De stad is gelegen in een groene omgeving waar de rivieren de Warche en de Warchenne samenvloeien. Tijdens het Ardennenoffensief in de Tweede Wereldoorlog werd stadje een triest dieptepunt van oorlogsmisdaden. Bij het in de buurt gelegen gehucht Baugnez werden enkele tientallen gevangengenomen Amerikaanse soldaten vermoord. Vandaag de dag herinnert een gedenkteken aan deze gruweldaad. Gelukkig wordt men in dit plaatsje niet continue geconfronteerd met de afschuwelijke feiten van de Tweede Wereldoorlog. Zo kunt u in het centrum een mooie kathedraal uit de 18de eeuw bewonderen alsmede een kapucijnenklooster uit de 17de eeuw, het Malmundarium, dat schitterend gerestaureerd is.

Op het Place de Rome, in het Huis Cavens, worden met enige regelmaat kunsttentoonstellingen georganiseerd. Maar echt gezellig wordt het pas tijdens carnaval. Net als het plaatsje Eupen zijn de inwoners verzot op dit schitterende volksfeest. De Prins Carnaval, de Trouv’le geheten, zwaait gedurende de carnavalsweek als een echte prins de scepter over Malmedy. Om het maximale uit uw bezoek aan Malmedy te halen, hebben we een handige top 10 bezienswaardigheden gemaakt!

Top 10 bezienswaardigheden Malmedy

1) Malmundarium
Dit eeuwenoude klooster, de huidige gebouwen dateren uit het begin van de 18e eeuw, vervult sinds enkele jaren een belangrijke functie voor de stad Malmedy. Zo biedt het Malmundarium onderdak aan verschillende musea en is het de plek kennis te maken met de geschiedenis van de stad en de streek. Zo zijn er mooie overzichtelijke tentoonstellingen over de geschiedenis van Malmédy als stad van leerlooiers en papiermakers. Aan de hand van veel visueel en auditief materiaal krijgt men al snel een goed beeld. In totaal is er meer dan 3000m2 aan expositieruimte! Onder meer de schatkamer van de kathedraal en het museum van het carnaval zijn echte aanraders maar ook de musea van het leer en van het papier zijn zeker de moeite waard. En de entreeprijs, die is maar € 6,- en kinderen zijn gratis!

2) Chateau de Reinhardstein
Als u altijd al heeft willen weten hoe men leefde in de Middeleeuwen, dan moet u zeker een bezoek brengen aan dit schitterend onderhouden kasteel. Om het uur zijn er rondleidingen en gedurende 1.5 uur wordt u ondergedompeld in de wereld van de kasteelheer en zijn gevolg. De vertrekken zijn schitterende ingericht en boeiend voor jong en oud! De gids is super goed en gaat gekleed in een Middeleeuws kostuums en weet alle kinderen te betrekken in het verhaal. In omgeving zijn mooie wandelingen te maken en vooral vanaf de hoger gelegen plekken heeft u een sprookjesachtig zicht op het Kasteel… Lees verder

3) Park van de Hoge Venen
Natuurlijk komt u ook naar Malmedy voor de schitterende natuur. U moet zeker het Parc Naturel des Hautes Fagnes bezoeken. Naast de bossen en het heide- en grasland wordt de streek gekenmerkt door de veenmoerassen. Deze laatste zijn zo indrukwekkend dat zij het natuurpark hun naam bezorgden. Het zijn natuurlijke moerassen, waarin vele zeldzame plant- en diersoorten voorkomen, die elders in Europa enkel te zien zijn in het uiterste noorden of in de bergstreken. In het gebied zijn talloze wandelroutes uitgezet. Een mooie route van 13 km loopt vanaf Signal de Botrange, de hoogste plek van de Ardennen. Zo is het Park van de Hoge Venen een baken van rust en natuur en de plek om in ieder seizoen heerlijk te wandelen en te genieten van de schitterende natuur. Lees verder…


4) Domein van Berinzinne
Bent u een fervente wandelaar? Maak dan zeker een uitstapje naar het Domein van Berinzenne. U kunt hier twee verschillende landschappen bewonderen namelijk de heidevelden en een schitterende bos dat is samengesteld uit beuken, eiken en harsbomen. Er zijn 3 wandelroutes uitgezet namelijk rood, geel en blauw. De laatste is de langste met 9 km en ook de mooiste en u komt dan alle landschappen tegen. Ook komt u bij de uitkijktoren! Bij mooi weer kunt u tot wel 40 km ver kijken! De kinderen zullen dit geweldig vinden! Ook is er een speeltuintje in de buurt van de parkeerplaats. Wandelen in het Domein van Bérinzenne is dus echt een activiteit voor het hele gezin!

5) Bierbrouwerij en Brasserie de Bellevaux
Tijdens een vakantie in de Ardennen moet u echt een bierbrouwerij bezoeken. De Belgische bieren zijn zeer geliefd en wat is er nu leuker om het bierproces van dichtbij gade te slaan. De kleine familiebrouwerij Bellevaux opende in 2006 de deuren in het typisch Ardense dorpje Bellevaux, op een steenworp afstand van Malmedy. Er worden door het team van enthousiaste brouwers vier verschillende bieren gebrouwen namelijk de Black, de Blanche, de Blonde en de Brune. U moet zeker de rondleiding doen. Deze duurt 30-40 minuten en begint iedere zaterdag en zondag om 16.00 en aan het einde wordt er natuurlijk een biertje gedronken. Dat alles voor maar € 7,00. Wij zeggen doen!

6) Baugnez 44 Historical Centre
In dit museum staat het Ardennenoffensief centraal en aan de hand van vele voorwerpen en kleding krijgt u een goed beeld van die verschrikkelijke tijd. Door de Nederlandstalige audiogids krijgt u mooie anekdotes te horen. In dit museum wordt ook stil gestaan bij het Malmedy Massacre. Dit wordt op een indrukwekkende wijze verteld. Indrukwekkende verhalen en beelden laten zien hoe er gevochten werd voor onze vrijheid. Voor gezinnen met oudere kinderen is dit echt een aanrader om wat historisch besef op te doen.

7) December 44 Historical Museum
Dit is een mooi en overzichtelijk museum over het Ardennenoffensief. De aankomst is al indrukwekkend want voor de deur staat een grote Duitse Tiger tank! In het relatief kleine museum is van alles te zien, van kleding tot oude voertuigen. Ook is er een mooie souvenir winkeltje waar u echt prachtig verzamelaars materiaal kunt kopen. Voor de mensen die affiniteit hebben met de Battle of the Bulge is dit museum echt een Must See. Een bijkomend voordeel is aan de aanwezigheid van enkele leuke wandelroutes in de buurt.

8) Circuit van Spa-Francorchamps
Man en vrouw, jong en oud, iedereen zal een bezoek aan het Circuit van Spa-Francorchamps leuk vinden! Mocht u denken dat er alleen wordt geracet door de Formule 1, dan heeft u het fout. Er wordt namelijk heel vaak geracet en vaak is de entree dan gratis! Ook kunt u een rondleiding volgen. Met een gids wandelt u dan in 75-90 minuten rond en krijgt u uitleg over het circuit en komt u ook terecht op het podium en in de pitstraat! Het is super leuk om al wandelend het circuit te verkennen. We kunnen u aanraden om de klim naar Eau Rouge, de bekendste bocht ter wereld, te maken. Als u de auto bij Combes parkeert kunt u vervolgens door het draaihek en loopt u zo langs de baan rechtsaf naar Eau Rouge. Lees verder…

In Malmedy is van alles te doen en te beleven. Om het toerisme te promoten heeft de stad een prima website die goed wordt bijgehouden en hier kunt u terecht voor actuele evenementen. In en rondom Malmedy zijn super leuke hotels te vinden. Onderstaande aanbiedingen kunnen u daar zeker bij helpen!Booking.com