grot spiromontIn de Ardennen is een nieuwe grot ontdekt. Om precies te zijn in Sprimont, gelegen in de provincie Luik, vonden twee speleologen van 70 en 73 de indrukwekkende grot in een steengroeve. De grote vondst werd bewust anderhalf jaar stil gehouden om alle administratieve zaken te regelen met de eigenaren van de steengroeve. De grot bevindt zich namelijk op eigen terrein dus moet er eerst toestemming worden gevraagd.

Inmiddels heeft een groot team van speleologen meer dan 3.000 meter aan galerijen blootgelegd. Er zijn grote zalen gevonden en in sommige stroomt een rivier. Volgens de speleologen en onderzoekers van de Universiteit van Luik gaat het om een “erg belangrijke” ontdekking. “De zalen en galerijen bevatten veel en waardevolle geologische informatie en informatie over de sedimenten. Ze bevatten zeldzame en erg rijke formaties en afzettingen, uniek voor deze streek. En de geologische gegevens zijn ook goed bewaard gebleven doorheen de tijd”.

De twee ontdekkers kregen de eer om de grot een naam te geven. Zij gaven de naam Noû Bleû en momenteel wordt er druk onderzocht of de grot ook commercieel gemaakt kan worden. Volgens de burgemeester van Sprimont kan deze ontdekking een grote boost zijn voor het toerisme in de regio. Dat zal nog wel even duren want de grot is moeilijk te bereiken en ook in de grot is het nog steeds gevaarlijk.