Ninglinspo - een unieke wandeling in de ArdennenDe Ninglinspo is de enige bergrivier van België en de wandeling die langs deze rivier loopt, heeft dezelfde naam. De Ninglinspo is een unieke wandeling in de Ardennen en we raden iedereen aan om deze dan ook te maken. Gelegen in het zuiden van de Ardennen, in de buurt van Aywaille en Remouchamps, kunt u genieten van de schoonheid van de natuur, de watervalletjes, de avontuurlijke paden en het wilde karakter. Deze ingrediënten maken het tot een onvergetelijke wandeling. De totale afstand van de Ninglinspo is een goede 6 km en voert u door het mooiste deel van de Ardennen. Deze wandeling is goed te doen met kinderen vanaf een jaar of 6-7. Met onze handige tips zal deze wandeling misschien wel het hoogtepunt van uw vakantie in de Ardennen worden! Op onderstaande video krijgt u een goed beeld van deze unieke wandeling in de Ardennen.

De route

Het vertrekpunt voor de wandelroute van de Ninglinspo begint op een parkeerplaats in het dorpje Sedoz. Hier kunt u gratis parkeren en loopt u direct het bos in. Er is hier ook een café-restaurant gevestigd en tevens staat hier een groot informatiebord met de diverse routes. De gehele route is duidelijk aangegeven maar het makkelijkste is gewoon de rivier stroomopwaarts volgen en dan de borden naar het uitkijkpunt Drouet volgen.

Al na een paar meter ziet u het riviertje al en moet u de eerste boomstam brug over. Er zullen er nog vele volgen! Het is een lekker chaotisch en de ontelbare watervalletjes en uitgeschuurde rotsen maken de Ninglinspo zo uniek in Belgïe. Er zijn vele paden om te volgen maar de leukste route is die langs de rivier. Dit levert de mooiste plaatjes op maar is ook de moeilijkste route door de soms natte en gladde rotsen.

Gedurende de hele route steekt u met regelmaat de rivier over. De bruggen zijn 9 van de 10 keer van hout en vaak voorzien van één leuning. Ook kunt u door het water maar pas op voor de grote keien die nat en glad kunnen zijn. Het water stroomt snel en door de vele rotsen ontstaan er steeds weer watervalletjes. Daarnaast zijn er plekken waar het water in een soort kom een mini-meertje vormt. Dit zijn dé plekken om even wat rust te nemen en te genieten van de schitterende natuur. Kinderen zullen hier veel plezier beleven en kunnen van de rotsen glijden en dammen maken. Er ligt genoeg materiaal waar ze zich mee kunnen vermaken en het water is heerlijk koel tijdens de zomermaanden.
Ninglinspo - een unieke wandeling in de Ardennen

Kinderen

Vooral kinderen zullen de route langs de rivier geweldig vinden. Er zijn talloze plekken om dammen te bouwen en natuurlijk zullen ze ook talloze dieren tegen komen zoals salamanders en kikkers. Natte voeten krijgen hoort er natuurlijk ook bij dus zorg voor een paar extra sokken. De route is niet geschikt voor de echt kleine kinderen en al helemaal niet voor een kinderwagen 😉 Toch zijn er mensen die het proberen en die komen echt van een koude kermis thuis want door de vele keien is het lopen met een kinderwagen echt geen doen.

Panoramapunt

Tegen het einde van de wandeling, als u de rivier hebt gekruist, dan komt u aan bij het panoramapunt Drouet. Vanaf dit punt heeft u een indrukwekkend panoramisch zicht over de vallei. Helaas staan er hier geen bankjes om even tot rust te komen maar leunen tegen een boom is na de wandeling voor veel mensen net zo comfortabel.

De terugweg

Er zijn twee routes om weer bij de parkeerplaats te komen. De moeilijkste is natuurlijk dezelfde route terug. De andere optie is het nemen van het brede bospad. Deze route gaat langs verschillende bospercelen en is een stuk relaxter lopen dan de heenweg. Binnen een half uurtje bent u dan weer op het vertrekpunt.

Praktische tips

– volg het blauwe rechthoekje voor de standaard route van de Ninglinspo
– trek stevige wandelschoenen aan en neem extra sokken mee
– doe kinderen oude kleding aan zodat ze lekker kunnen ravotten
– hou er rekening mee dat het een schaduwrijke wandeling is en dus een paar graden frisser is dan in de zon
– wees er op tijd bij, in het hoogseizoen kan het wel eens druk zijn
– de wandeling is een goeie 6 kilometer lang, maar neemt, omwille van het vele stijgen en dalen, toch ruim 2,5 uur in beslag

Vakantiehuizen

In de omgeving van Ninglinspo zijn talloze vakantiehuizen te vinden. De meeste bezoekers vonden de beste prijs om een vakantiehuis in de buurt van Ninglinspo in de Ardennen bij: