Op het Internet staan talloze recepten voor Luikse balletjes, naast Luikse wafels het bekendste gerecht van de schitterende stad Luik in de Ardennen. Tijdens onze bezoeken aan de Ardennen zijn we de Luikse balletjes bijna overal op de menukaarten tegen gekomen. Het is dan ook de ideale borrelhap en gaat perfect samen met een heerlijke trappist of een ander Belgisch biertje. Dit recept is super simpel en binnen een uur staat er een schaal met heerlijke balletjes op tafel! Het is afkomstig van Chef-kok Monique van culinair mini-hotel Auberge du Notaire in de Vielsalm.

Wat heb je nodig voor +/- 20 Luikse balletjes:

– 750 gram half om half gehakt
– 2 sneetjes wit brood
– 3 uien
– peterselie
– 1 ei
– melk
– 2 eetlepels rode wijnazijn
– water
– boeter
– olijfolie
– peper
– nootmuskaat
– vleesbouillonblokje
– Luikse stroop of appelstroop
– 2 blaadjes laurier
– 3 takjes tijm
– handje rozijnen

Bereiding
Eerst de uien fijnsnijden en in een klont boter lekker fruiten. Als ze mooi goudbruin zijn, schep je ze uit de pan en laat je het afkoelen. Dan haal je de korsten van het witbrood en doe er wat melk bij. Vervolgens de peterselie fijnsnijden en in een kom doen met het gehakt, het ei, de helft van uien, peper en nootmuskaat. Dan knijp je het brood uit en doe je het brood bij het gehaktmengsel. Goed kneden en dan mooie balletjes draaien. Een leuk klusje voor de kinderen!

Laat wat boter worden in een braadpan en voeg wat olijfolie toe. Doe de balletjes in de pan en bak ze mooi bruin. Haal na een minuut of 5 de balletjes uit de pan en doe de rest van de uien in de pan. Voeg dan de rode wijnazijn toe en wat water en roer alle aanbaksels los. Doe dan de laurier, de tijm, het bouillonblokje in de pan en een 4 deciliter water toe. En tot slot gaat er een flinke eetlepel stroop bij! Roer goed door zodat de stroop en het bouillonblokje oplossen. Doe vervolgens de balletjes weer in de pan en laat het geheel 20 minuten zachtjes pruttelen. Doe er 5 minuten voor het einde nog wat rozijnen bij. Serveer de Luikse balletjes met wat salade en brood dat je heerlijk kunt dippen in de saus!