StavelotDe kleine stad Stavelot wordt bevolkt door 6000 mensen en is nauw verbonden met Malmedy. Beide steden kennen een lange geschiedenis en zijn verzot op het carnavalsfeest. De geschiedenis van beide steden gaat terug tot de 7de eeuw toen de heilige Remaclus in Malmedy en in Stavelot een klooster stichtte. De abt verbleef in Stavelot, dat op deze wijze de hoofdplaats werd van een klein kerkelijk prinsbisdom. De monniken waren echter niet bij iedereen geliefd en door de eeuwen heen hebben ze vaak moesten vluchten voor oprukkende legers, zoals die van de Fransen. Na de Tweede Wereldoorlog, in 1950, zijn veel monniken teruggekomen naar de Ardennen en hebben op de hoogte van Wavremount een nieuw klooster gebouwd.

Brasserie Tip – Le Baron
Loop ook eens binnen bij Brasserie Le Baron, een oergezellig bruin café met een groot, zonovergoten terras, direct aan de top van de Watervallen van Coo en pretpark Plopsa Coo. Je vindt er precies díe sfeer terug die hoort bij de Ardennen. De eigenaren zijn Nederlands.

Van het oude klooster is nog het een en ander bewaard gebleven, zoals 11de-eeuwse romaanse kerktoren. Daarnaast kunt u een bezoek brengen aan enkele onderaardse gewelven en enkele gerestaureerde gebouwen. In deze gebouwen zijn tegenwoordig het stadhuis en het plaatselijke museum ondergebracht. U kunt er onder meer oude en moderne schilderkunst te bewonderen, alsmede beeldhouwkunst en religieuze voorwerpen.

Website:
Stavelot