Treinstation Luik-GuilleminsTijdens een bezoek aan of weekendje in de stad Luik (Liege) moet u zeker een bezoek brengen aan het nieuwe treinstation Luik-Guillemins (Liège-Guillemins). Dit is niet alleen het belangrijkste station van de stad maar ook het allermooiste! Omdat Luik een belangrijk station is voor de Thalys, en het oude station echt niet meer voldeed, was het tijd voor een ingrijpende verbouwing. Het belangrijkste probleem met het oude station was de bochtige structuur van de perrons. Dit is niet goed voor de TGV. Deze snelle treinen moeten stoppen aan een recht perron. Ook waren de voorzieningen van een bedroevend slecht niveau. Dus alles werd in het werk gezet om het station een frisse look te geven.

Er werd een pitch gehouden en talloze bekende architecten maakten schetsen en maquettes. Uiteindelijk werd er gekozen voor een ontwerp van de bekende architect Santiago Calatrava gekozen. Calatrava ontwierp eerder al het Stadelhofen-station te Zürich, het station van Luzern, het station Lyon-Saint-Exupéry TGV, het intermodaal station Oriente in Lissabon en het nieuwe PATH-station in New York. Kortom, deze man weet van wanten!

Op vrijdag 18 september 2009 werd na jaren van bouwen het nieuwe station geopend. Het is een schitterend staaltje van moderne techniek met staal, glas,wit beton en Belgische blauwe hardsteen. De overkapping, het pronkstuk van het station, is maar liefst 160 m lang en 35 m hoog. Vandaag is het station een bruisend gebeuren met leuke winkels en restaurants. Ook is het VVV-kantoor hier te vinden.

Dit prachtige treinstation met eigen ogen bekijken? Boek dan een hotel in deze gezellige stad:

Zoek hotels

Bestemming
Aankomstdatum
Vertrekdatum