Vielsalm
Vielsalm is gelegen aan de rivier de Salm en de gemeente telt meer dan 7500 inwoners. Door de ligging aan het Lac des Doyards is het vooral in de zomermaanden gezellig druk in Vielsalm. Inwoners van de omringende gemeentes en natuurlijk de toeristen komen dan hierheen om lekker te genieten van het mooie weer! De verschillende deelgemeentes zijn stuk voor stuk schitterend gelegen tussen rotsen, bossen en heuvels. De deelgemeentes zijn Bihain, Commanster, Fraiture, Farnières, Hébronval, Ottré, Provèdroux, Jubiéval, Règné, Rencheux, Ville-du-Bois, Grand-Halleux, Petit-Halleux, Petit-Thier en Salmchâteau. Om het maximale uit uw bezoek aan Vielsalm te halen, hebben we een handige Top 10 gemaakt!

Top 10 bezienswaardigheden Vielsalm

1) Lac des Doyards

Het meer van Les Doyards is de plek waar de inwoners en de toeristen in de zomermaanden zijn te vinden. U kunt er een waterfiets huren en het meer verkennen. Wilt u liever niet het meer op, neem dan het wandelpad dat langs het hele meer loopt. Het is een leuke wandeling van 2-3 km en geeft u een mooi uitzicht op de stad. Helaas is het niet toegestaan om te zwemmen in het meer van Les Doyards. Wel is het toegestaan om lekker te genieten van de zon op de vele grasvelden! Lees meer over dit meer 🙂
Meer van Les Doyards in Vielsalm

2) Château des Comtes de Salm

In Salmchâteau ligt de ruïne van een kasteel uit de 14de eeuw, het Château des Comtes de Salm. Dit kasteel werd bewoond door de graven van Salm. De burcht werd gebouwd op fundamenten uit de 9de eeuw. Vandaag de dag is het kasteel een ruïne en het grootste deel dat intact is gebleven is het poortgebouw. Helaas is de ruïne niet voor het publiek toegankelijk. Wel is het schitterende plek om te fotograferen.

Booking.com

3) Museum van de geschiedenis en het leven in de Salmstreek

Tijdens een regenachtige dag, maar ook als de zon schijnt, is dit museum een leuk uitstapje. Het Musée de l’histoire et de la vie Salmiennes is gevestigd in een monumentaal pand in het historische centrum van Vielsalm. Het dagelijkse leven in Viesalm door de eeuwen heen staat centraal in de tentoonstelling. Het is geen groot museum maar het is voor volwassenen en kinderen super leuk door de leuke projecties en audiofragmenten. Het verhaal over de Heksen kan misschien een enge indruk maken op kleine kinderen. Het museum is geopend in de maanden juli en augustus van dinsdag tot zaterdag van 10.00 tot 12.00 en van 13.00 tot 17.00.
Abdij van Stavelot

4) Abdij van Stavelot, een must see!

Op een kleine 20 minuten rijden van Vielsalm bevindt zich de Abdij van Stavelot. Het is een voormalige abdij van benedictijner monniken en was in de Middeleeuwen echt een centrum van kunst en wetenschappen. Door de eeuwen is een groot deel van het kloostercomplex verloren gegaan. In de gebouwen die bewaard zijn gebleven zijn vandaag de dag 3 musea gevestigd. Liefhebbers van geschiedenis moeten zeker het historisch museum van het Abdijvorstendom Stavelot-Malmedy bezoeken terwijl autoliefhebbers hun pogen zullen uitkijken in het museum van het Circuit Spa-Francorchamps. De kunstliefhebbers kunnen terecht in het Guillaume Apollinaire museum.

5) Ga zwemmen in Aqua Mundo!

Center Parcs Les Ardennes is te vinden in Vielsalm. Dit grote vakantiepark is recent compleet gerenoveerd en de huisjes zien er gezellig en comfortabel uit. Bij slecht weer kunt u ervoor kiezen om met de kinderen te gaan zwemmen in het Aqua Mundo. Het is wel een prijzig uitje want volwassenen betalen maar liefst € 18,- en kinderen tot en met 12 jaar € 15,00. Glijbanen en heel veel water zullen echter de kinderen heel veel plezier brengen! Als u een vakantie boekt bij Center Parcs, dan heeft u natuurlijk gratis toegang.

6) Op de foto met een tank

Op veel plekken in de Ardennen kunt u tanks vinden die zijn gebruikt tijdens de Slag om de Ardennen. Ook in Vielsalm staat er een Tankmonument namelijk aan de Rue Hermanmont. De tank is van het type M4A1 Sherman en deze Amerikaanse tank werd in de winter van 1944 gebruikt door de 7th Armored Division tijdens de Slag om de Ardennen. Mede door de aanwezigheid van deze vuurkracht wisten de Amerikanen de Duitse opmars vanuit Sankt Vith richting Vielsalm te stoppen. Het is een fotogenieke plek en vooral kinderen zullen de tank willen beklimmen!
Tankmonument in Vielsalm

7) Maak een wandeling!

De omgeving van Vielsalm leent zich bij uitstek tot het maken van lange wandelingen. Vielsalm is een ideale gemeente voor wie op zoek is naar veel natuur. Er zijn talloze wandelroutes uitgezet in de omgeving en deze zijn verkrijgbaar bij de diverse VVV-kantoren in de regio. Ook aan leuke fietsroutes is geen gebrek.

8) Bezoek de bosbessenfeesten

Liefhebbers van bosbessen moeten natuurlijk naar Vielsalm komen want hier komen de grootste exemplaren vandaan. Vielsalm wordt ook wel de hoofdstad van de bosbes genoemd, “la capitale des Myrtilles”. En natuurlijk heeft de bosbes ook haar eigen feest namelijk op 21 juli. Dan komen er veel toeristen naar Vielsalm voor de bosbessenfeesten. Er wordt altijd een optocht gehouden met de beroemde macrales, een soort heksen.

9) Musée Décembre 1944

Voor jong en oud is een bezoek aan dit museum in La Gleize,op 20 minuten rijden van Vielsalm, zeker aan te raden. Er is van alles te zien op het gebied van de Tweede Wereldoorlog. Een zeldzame Duitse Königstiger tank (69 ton) en een 88mm kanon houden buiten de wacht voor het museum. Dit museum staat natuurlijk in het teken van de Slag om de Ardennen en geeft vooral aandacht aan de troepen van 82nd Airborne, 30th Infantry en 3rd Armored divisions.
watervallen van coo

10) Bezoek de Watervallen van Coo

Dit natuurwonder is super leuk om te zien voor jong en oud. De watervallen van Coo behoren tot de hoogste van België! In de winter is de waterstand natuurlijk hoger door de vele sneeuw en smeltwater en dan zijn de watervallen echt indrukwekkend!

In Vielsalm kunt u overnachten in enkele goede hotels en natuurlijk ontbreekt het niet aan goede restaurants. In dit deel van de Ardennen wordt altijd volgens de seizoenen gekookt dus in de wintermaanden kunt u hier genieten van heerlijk wild.