Het Wildpark - Dierentuin van de Grotten van HanHet Wildpark is de Dierentuin van de Grotten van Han en behoort tot het Domein van de Grotten van Han. Het is echt een aanrader en we raden iedereen, jong en oud, stelletjes, gezinnen met kinderen én ouderen aan, om af te reizen naar Han sur Lesse. Het is geheel is goed opgezet en zodoende is ook alles binnen een dag te bezoeken. Met behulp van onze tips haalt u het maximale uit uw bezoek aan het Domein van de Grotten van Han

Het Wildpark

Het Wildpark is maar liefst 250 hectare groot! Hoe groot is dat dan hoor ik u denken. Dat zijn maar liefst 500 voetbalvelden naast elkaar! Aardig groot dus en ook nog eens helemaal uniek. Het Wildpark in 2015 uitgeroepen tot het Beste Wildlife Dierenpark van België en Nederland en dat is meer dan verdiend! Het is waanzinnig mooi om te zien hoe de ruim 500 dieren in hun  ndere flora en fauna. Zo zijn er zelfs uitzichtpunten in de bomen gemaakt zodat u op de dieren kunt neerkijken. Waanzinnig goed bedacht en uitgevoerd!

De Europese Big 5

Als u wel eens op safari bent geweest in Afrika dan weet u dat de 5 grootste dieren van Afrika “the big five” heten. Dit zijn de olifant, de neushoorn, de leeuw, de luipaard en de buffel. Maar er is ook Europese ‘big five’ en dat zijn de wolf, de bruine beer, de lynx, de Europese bizon en de veelvraat. Het Wildpark is het enige park in België waar u deze dieren kunt bewonderen. In totaal zijn er meer dan 20 dierensoorten in het Wildpark. Onder meer de poolwolf, edelhert, everzwijn, wilde kat, ree, damhert, oeros en moeflon lopen hier gewoon vrij rond.

Het Wildpark - Dierentuin van de Grotten van HanTe voet

De mooiste manier om het wildpark te verkennen is natuurlijk te voet. U kunt dan op uw eigen tempo het wandelpad volgen en maximaal genieten van de mooie flora en fauna. Gedurende de wandeling heeft u de mogelijkheid om uitkijkposten te beklimmen. U heeft dan van bovenaf een weids uitzicht op de dieren die grazen op de gras- en weidevlakte! Ook zijn er panoramapunten die makkelijk begaanbaar zijn. De totale lengte van het wandelpad is 5.5 kilometer. U kunt echter na 2.5 km wandelen, als u aankomt bij de afgrond van Belvaux, een pendelbus pakken. Deze brengt u vervolgens naar de beren. Natuurlijk staat het u vrij om de rest van het wandelpad wandelend af te leggen. Na de wandeling door het Wildpark kunt u meteen de Grot van Han bezoeken of direct terug naar het dorp gaan. (opgelet! u kunt niet met een kinderwagen de grot in).

TIP!
Bij de Afgrond van Belvaux staat een meer dan 300 jaar oude fladderiep. De omtrek van deze gigantische boom is meer dan 6 meter! Deze bijzondere boom heeft een holle stam en kinderen zullen het fantastisch vinden om zich hier te verstoppen!

Met de Safari-car – 1.5  uur

Gezinnen met kleine kinderen en mensen die slecht ter been zijn kunnen aan boord gaan van de safari car. Deze vertrekken om het half uur vanuit het centrum van het dorp.  U kunt in de safari-car bovenin en onderin zitten en zodoende heeft u goed uitzicht naar alle kanten. Dit is ook fijn voor kleine kinderen want die kunnen zo ook alles goed zien. De safari-car rijdt een vaste route en stopt meerdere keren onderweg. U kunt dan genieten van het weidse uitzicht en van alle dieren! U komt ook heel dicht bij bepaalde dieren. Zo is de oeros heel nieuwsgierig en deze komt vaak naar de bus toe. De gids aan boord vertelt u van alles en nog wat over de dieren en de leefomgeving. De bus stopt ook bij de ingang van de Grot van Han.

Het Wildpark - Dierentuin van de Grotten van Han

Eten en drinken

Het is niet toegestaan om de dieren te voeren maar u mag natuurlijk wel voor u zelf eten en drinken meenemen. Er zijn 2 plekken in het Wildpark waar u iets te drinken en eten kunt kopen. Dit is na 2.5 km bij het Tivoli huisje en aan het einde van de route bij het verblijf van de beren. U kunt er genieten van koude en warme dranken, lokale bieren, broodjes of Ardense boterham, wafels, ijsjes en bio snacks. U kunt u alleen contant betalen!

Eerst de grotten bezoeken of eerst het Wildpark?

In de wintermaanden kan het goed koud zijn in de Ardennen. Het is dan ook aan te raden om in de ochtend en voormiddag het Wildpark te bezoeken en pas in de middag de grotten. U heeft zich dan lekker kunnen warmlopen. Ook in de zomermaanden is het slim om eerst het Wildpark te bezoeken. De zon schijnt dan nog niet uitbundig en de temperatuur is nog aangenaam. Als het ’s zomers warm is, is het fijn is om juist ’s middags in de grotten te zijn waar het dan heerlijk koel is. Wilt u meer weten? Bezoek dan de uitstekende website!