In de Ardennen kan je gastronomisch genieten in restaurant L'eau Antique! Dit authentieke restaurant is te vinden in het kleine dorpje Awenne. Vanuit de steden Rochefort en Saint-Hubert is het maar een kwartiertje rijden en dat moet je zeker doen. Want een diner in dit restaurant zal je zeker lang bijblijven! De chef is Luc Dewalque en hij is een echte gastheer! Hij zwaait de scepter al meer 30 jaar in dit restaurant. Door de jaren heen heeft hij bij diverse topzaken gewerkt, waaronder het Nederlandse Klein Paardenburg. Dit restaurant had in de periode 1985-1990 één Michelinster. Vandaag de dag staat de chef vooral voor in de zaak en roert zijn zoon in de pannen. Hij wordt in de bediening geassisteerd door zijn knappe dochter. Een echt familiebedrijf dus dat een zeer hoog niveau nastreeft!
Restaurant L'eau Antique is gevestigd in een 17de eeuwse boerderij, L’Auberge du Sabotier. Zoals de naam al doet vermoeden is het ook een hotel. Het interieur van het restaurant is rustiek en in de salon kan je vele jachttrofeeën bewonderen. Saint-Hubert is namelijk de hoofdstad van de jacht en die invloed merk je ook in het restaurant. Chef Luc Dewalque en zijn zoon koken volgens de seizoenen. Dus in de herfst staan er wild en paddenstoelen gerechten op de kaart. Luc is zelf een fervente jager en wat hij schiet komt ook soms op je bord te liggen. Eerlijker en authentieker kan je het niet krijgen!
We hadden om 18.30 gereserveerd maar het was slecht weer dus onze wandeling bij het kasteel van Mirwart hadden we wat ingekort. Bij aankomst werden we vriendelijk onthaald door de chef en namen we plaats in de mooie salon. Natuurlijk namen we een biertje uit de streek, een blonde tripel van St Hubertus. Vervolgens werden we getrakteerd op 3 amuses van het huis.
Allereerst een klein glaasje gazpacho, lekker fris en vol smaak. Het kort gebrande stukje zeebaars met olijfje was een briljante combinatie en het hapje van een klassieke komkommersalade was fantastisch.
We konden aan tafel in het restaurant en daar namen we plaats aan een bijzondere tafel. Deze handgemaakte tafel bestaat uit honderden kurken onder een glazen tafelblad. Een schitterend decor voor een heerlijk avond. We kozen voor het 4-gangen menu van €56,-. Na een fantastische voorgerecht van zacht gegaarde zalmforel kwam een 63 graden ei met schuim en kleine cantharellen, girolles geheten. Als hoofdgerecht was er een duivenborst met een gekonfijt pootje in een voortreffelijke jus.
Als nagerecht kregen we mirabellen, een pruimensoort, met zelf gedraaid vanille-ijs. Een voortreffelijke afsluiter van het diner. Het wijn-arrangement, ook halve glazen mogelijk, was niet alleen prima geprijsd, de wijnen waren stuk voor stuk in de roos.
En als je dan denkt dat je alles hebt gehad, dan komt er bij de koffie nog een schaaltje met huisgemaakte lekkernijen. Alles, maar dan ook echt alles is huisgemaakt, van het brood tijdens het diner tot de koekjes en de bonbons bij de koffie. En echt alles is goed op smaak. We hebben zelden zo'n goede prijs-kwaliteit gezien in de Ardennen. Kortom, gastronomisch genieten doe je bij restaurant L'eau Antique! Bekijk nu het menu op de website!
Grand Rue 21
6870 Awenne
info@leauantique.be
Enkele boeren in Falmagne zagen in 1995 de potentie van dure producten zoals ganzenlever
Lees verder