Luik (Liege) is een stad in Wallonië en de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad ligt aan de Maas, ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Maastricht. De stad telt ruim 186.000 inwoners en is de laatste jaren aan een toeristische opmars bezig. Halverwege de 20ste eeuw was Luik het centrum van de mijnbouw en staalindustrie. Maar met de teloorgang van de mijnbouw en staalindustrie kwam ook de teloorgang van de stad. Vandaag de dag heeft de stad talloze attracties en is het een ideale stad voor een stedentrip. Met onze handige top 10 bezienswaardigheden haalt u alles uit uw bezoek aan deze mooie stad!
Deze straat heeft een lengte van 260 meter en na 374 treden wordt u beloond met een mooi uitzicht op de stad!
Lees verderMet deze stadswandeling van 6 km kom je langs alle bezienswaardigheden van Luik die je gezien moet hebben!
Lees verderDeze winkels moet je echt bezoeken tijdens een vakantie of weekendje weg in Luik want ze zijn uniek!
Lees verderVoor de lekkerste Luikse wafels moet je bij Une Gaufrette Saperlipopette zijn.
Lees verderDe Brasserie C en Brouwerij Curtius mag u niet missen tijdens een bezoek aan Luik! Lekker eten en drinken!
Lees verderLes coteaux de la citadelle zijn de groene hellingen boven de stad Luik.
Lees verderMeer dan 40 aquariums die zijn verdeeld over drie zalen! Geniet van de mooie onderwaterwereld.
Lees verderDe Marché de la Batte in Luik is de grootste markt van België en wordt iedere zondag gehouden.
Lees verderAls we het over Luik hebben, dan hebben we het over wafels. Allereerst zijn de wafels ontzettend verslavend, zo lekker zijn! De Luikse wafel, in het Frans Gaufre de Liège, heeft suikerkristallen in het deeg zitten en is dus al ontzettend zoet. Dit is het grootste verschil met de Brusselse wafel. Ook de vorm is anders. In Brussel zijn ze rechthoekig, een Luikse wafel is vaak ovaal of ruitvormig.
Booking.com
Er zijn super veel leuke winkels in de stad te vinden, van goedkoop tot duur. Bent u op zoek naar boetiekjes met dure merkkleding? Dan moet u in de Centre Carré en in Galeris St-Lambert zijn. Het populairste winkelcentrum van Galeries St. Lambert ligt aan de Place Saint Lambert hier en zijn de bekende modewinkels te vinden. Médiacité is een ander groot winkelcentrum in Luik. Hier zijn meer dan 100 verschillende winkels te vinden. Kortom, aanbod genoeg!
Op de Quai de Maestricht wordt elke zondagmorgen markt gehouden. Aan de oevers van de Maas staan dan over een lengte van 5 kilometer honderden kramen met van alles en nog wat. Van telefoonhoesjes tot kleding, van patatkraam tot fruit. Echt alles is er te vinden. Deze markt, La Batte, is één van de grote publiekstrekkers van de stad. Er is in de omgeving voldoende mogelijkheid tot parkeren. Het is wel aan te raden om voldoende contant geld mee te nemen. Bij de meeste marktkramen kunt u namelijk niet pinnen!
Tijdens een stedentrip heeft u heel veel aan deze pas. Deze pas kost €18 en daarvoor krijgt u 48 uur lang leuke korting. Zo heeft u gratis entree bij 16 musea. Ook krijgt u een gratis stadswandeling in het Frans.
Vanuit Utrecht is het maar 200 km rijden. Als u een beetje kunt door rijden, dan is 2 uur en een kwartier goed mogelijk. De snelste route is over Maastricht. Dit is een leuke route om te rijden. Onderweg zijn er voldoende benzinestations waar u kunt stoppen voor een sanitaire stop.
In de stad zijn er talloze overdekte parkeergarages. De tarieven liggen meestal rond de € 2,- per uur. Op zondagen is het altijd gratis parkeren! Daarnaast zijn er vele plekken waar je ook doordeweeks gratis kunt parkeren.
De geschiedenis van de stad wordt gekenmerkt door talloze conflicten tussen de stad en zijn bisschoppen, waarbij het er soms heet aan toe ging. In 1468 werd in het kader van een dergelijke machtsstrijd de stad getuchtigd door de Bourgondische hertog Karel de Stoute. Zijn soldaten hebben zich buitengewoon misdragen in de stad: ongeveer een kwart van de 20.000 inwoners verloor hierbij het leven.
Toen de hertogen van Bourgondië – en later de Habsburgse koningen van Spanje – allengs de hele Nederlanden onder hun gezag verenigden, bleef het prinsbisdom Luik als onafhankelijke staat daarbuiten. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog probeerden de bisschoppen van Luik neutraal te blijven tussen de twee strijdende partijen. Luik had zich ontwikkeld tot een belangrijk centrum van metaalindustrie en ook van de wapenindustrie.
In 1795 hebben burgers van de stad, die verbolgen waren over het autoritaire optreden van hun bisschop, zodra de stad door de Franse revolutie-legers was veroverd, de gothische Sint-Lambrechtskathedraal gesloopt. De lege plaats daarvan vormt de huidige Place Saint-Lambert. In de 19e eeuw is de Sint-Pauluskerk verheven tot Sint-Pauluskathedraal. In 1887 werd besloten tot de oprichting van de forten rondom de stad.
Op de website van de stad zijn alle actuele evenementen te vinden.
</div
Waterloo is een historische stad in België, wereldwijd beroemd vanwege de Slag bij Waterloo in 1815. Hier leed Napoleon Bonaparte zijn definitieve nederlaag. Deze veldslag markeerde het einde van de Napoleontische oorlogen en vormde een cruciaal moment in de Europese geschiedenis. Vandaag de dag trekt de stad bezoekers met bezienswaardigheden zoals het indrukwekkende Leeuw van […]
Lees verderHet charmante stadje Herve ligt in het noorden van de Ardennen en staat bekend om de heerlijke streekproducten. Herve heeft niet de bekendheid van de grotere steden in de regio. Maar de stad biedt een authentieke en ontspannen sfeer die je meteen verwelkomt. Het is een ideale bestemming voor liefhebbers van natuur, cultuur en gastronomie, […]
Lees verder