Omdat de boerderij van de Maredsous abdij veel melk produceerde, werd in de jaren ’50 besloten een kaas te maken. Reeds in de Middeleeuwen kenden de abdijen raffinagegeheimen. Trouw aan die recepten volgen de monniken het voorbeeld van de abdij van Entrammes in de Mayenne (Frankrijk), bekend om zijn Port Salut.
Om één kilogram Maredsous kaas te bereiden, is er maar liefst negen liter volle melk nodig. Kaas van Maredsous is dan ook rijk aan natuurlijke voedingsstoffen en de ideale aanvulling bij een gezonde voeding. Het rijpen van Maredsous kaas gebeurt nog altijd met de hand.
De meesterkaasmakers pakken elke kaas stuk voor stuk op en wassen de kaas met een spons de korst van de wrongel en keren de kaas tenslotte in één nauwkeurige beweging om. De wrongel is het resultaat van de transformatie van de melk, waarin alle noodzakelijke elementen voor de kaasbereiding zijn opgenomen. Bezoek de website van de boerderij voor meer informatie.
Restaurant La Cote d'Or in Philippeville behoort tot de beste 50 restaurants
Lees verder