Het Fort van Hoei, in het Frans "Citadelle de Huy", is een leuke bezienswaardigheid. Het huidige fort dateert uit het begin van de 19de eeuw en staat prachtig op een hoge heuvel. Vanaf deze plek heb je een mooi uitzicht op de rivier de Maas en het omringende landschap. Vandaag de dag is het fort te bezoeken en dat is leuk voor jong en oud. Binnenkort kan je weer met de kabelbaan naar fort. Deze werd na een helikopterongeluk in 2012 buiten gebruik gesteld maar in 2021 is men begonnen met de reparatiewerkzaamheden.
Door de jaren heen heeft het fort verschillende functies gehad. Zo werd het in de Eerste Wereldoorlog door het Duitse leger als gevangenis gebruikt. Na de oorlog werd het door de Belgische overheid gebruikt als een militaire school. Maar toen kwam de Tweede Wereldoorlog en werd alles weer anders. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd het fort weer een Duitse gevangenis. Het werd zelfs een grote gevangenis want door alleen vanuit Noord-Frankrijk kwamen al ruim 1200 gevangenen. In totaal hebben meer dan 6000 personen in het Fort van Hoei gevangen gezeten. Onder de gevangenen bevonden ongeveer 100 vrouwen die apart werden vastgehouden. Een groot deel van de gevangenen werd afgevoerd naar concentratiekampen. Op 5 september 1944 werd het Fort van Hoei bevrijdt door het geallieerde leger en kwamen alle gevangen vrij.
Jarenlang had het fort geen functie. Men besloot in 1992 om in het fort het Museum van het Verzet en van de Concentratiekampen onder te brengen. Zoals de naam al zegt, krijg je tijdens een bezoek een indruk van het leven in het fort en in concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit is voor jong en oud een leerzame ervaring. Zo breng je een bezoek aan de oude gevangeniscellen. Indrukwekkend zijn ook de oude wasplaatsen waar de gevangenen zich moesten wassen. Het was geen pretje voor de mensen die hier vast zaten. In de winter was het er ijzig koud en in de zomer hielden de stenen lang de warmte vast. Het was er echt afzien. Gelukkig is er ook nog een leuk element van het museum. Dit gaat over de bevrijding van de stad Hoei en hoe dat gevierd werd. Meer informatie is te vinden op de website Huy.be.
Volwassenen kunnen een gokje wagen in het Casino van Chaudfontaine.
Lees verder