Het Fort van Lantin werd gebouwd in 1888 en is vandaag de dag geopend voor het publiek. Het is een indrukwekkend fort met een rijke geschiedenis. Het fort werd gebouwd voor de verdediging van de stad Luik. Deze stad was vroeger al belangrijk voor de regio en moest dan ook beschermd worden. Het centrum van de stad Luik ligt op ruim 7 km afstand. Andere forten in de buurt het fort van Liers nn het Fort van Loncin liggen op zo'n 3 km afstand tot de stad.
Het bijzondere aan het Fort van Lantin is dat het een van de laatste overblijfselen van de eind 19e-eeuwse militaire bouwkunst in België. Het heeft de vorm van een gelijkbenige driehoek met de punt gericht naar de vijand. Het centrale deel wordt omgeven door drie droge grachten van elk van 200 meter lang. Aan de keelzijde van het fort liggen de belangrijkste lokalen voor de manschappen, de wasserij, keuken en sanitaire voorzieningen. Deze lokalen liggen in het centrale deel. In de hoeken van de droge gracht liggen kazematten uitgerust met lichte snelvuurkanonnen en mitrailleurs om aanvallers in de gracht onder vuur te nemen.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog was het fort onderdeel van de Belgische verdedigingslinie. Het fort van Lantin werd vanaf 10 augustus 1914 door de Duitse artillerie aangevallen. De soldaten gaven zich na dagen van hevige bombardementen op zaterdag 15 augustus over. Tussen de twee wereldoorlogen werd het fort door het Belgische leger gebruikt als munitiedepot. In 1940 werd het fort ontruimd in tegenstelling tot andere forten die toen herbewapend werden. Het fort speelde dan ook geen rol van betekenis tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Het fort werd in 1983 overgenomen door de vereniging De Vrienden van Fort Lantin. De vereniging restaureerde het fort volledig en sinds 2005 is het open voor het publiek. Je kan er onder meer een route met meertalige audiobegeleiding volgen. In het hoogseizoen is het Fort geopend van donderdag tot en met zondag. Kijk voor de andere openingstijden op de mooie website.
Rue de Villers 1
4450 Lantin
www.fortdelantin.be
De Blegny-Mijn is één van de weinige kolenmijnen die opengesteld is voor het publiek.
Lees verderEen leuke minigolfbaan in Clervaux die is te vinden op de schitterende gelegen Camping Clervaux.
Lees verder