Rochefort is een onafhankelijke brouwerij en bestaat sinds 1900. Rochefort is een trappistenbrouwerij. Dit houdt in dat de brouwerij onderhouden wordt door de broeders van de Trappistenorde in een echt klooster. Er zijn zes trappistenbrouwerijen in de Benelux, waarvan vijf in België en een in Nederland. De abdij Notre-Dame de Saint-Rémy te Rochefort werd gesticht in 1230. Ze behoort tot de Cisterciënzerorde der Strikte Observantie, die ook wel Trappistenorde wordt genoemd, omwille van de historische banden met de Abdij van La Trappe in Frankrijk en de rol die die laatste heeft gespeeld in de hervorming van de Cisterciënzerorde in de 17de eeuw.
De hoeveelheid bier die wordt geproduceerd, is bewust beperkt gehouden. Dit brouwsel van hoge kwaliteit vraagt om met wijsheid en soberheid geproefd te worden; als dat op die manier gebeurt, bevordert het de vriendschap en het delen met elkaar. De abdij kan niet worden bezocht, maar de abdijkerk is zo goed als vrij toegankelijk voor al wie er zijn toevlucht toe wil zoeken.
De Trappist van Rochefort is een bruin bier van hoge gisting. Het wordt gebrouwen en op flessen getrokken binnen de muren van de abdij Notre Dame de St. Rémy te Rochefort. De bescheiden omvang van de brouwerij maakt het de trappistenbroeders en hun medewerkers mogelijk om de productie perfect onder controle te houden. Het artisanale karakter van het bier wordt door fijnproevers bijzonder op prijs gesteld! Het bier bestaat enkel uit natuurlijke producten: bronwater, mout, hop en suiker. Gist zorgt voor het fermentatieproces.
De Trappisten van Rochefort brouwen drie speciale bieren, 6 (= 7,5%), 8 (9,2%) en 10 (11,3%). De trappist van Rochefort hergist op de fles. De volle smaak ervan komt vrij wanneer het in een trappistenglas wordt geserveerd, op een temperatuur van 12 tot 14 graden. Enkel producten die in een Trappistenabdij worden aangemaakt, onder het waakzame oog van de gemeenschap die er woont, hebben het recht om het authenticiteitslabel 'Trappist' te dragen. Deze benaming wordt zeer streng gecontroleerd.
Breng een bezoek aan de Brouwerij van Achouffe en zie met eigen ogen hoe het beroemde Chouffe bier wordt gemaakt
Lees verderBreng een bezoek aan deze ruim 150 jaar oude brouwerij in Mariembourg en maak kennis met echte vakfanaten.
Lees verder