Tijdens je vakantie wil je natuurlijk genieten van lokale gerechten uit Monschau. Want dit pittoreske vakwerkstadje in de Duitse Eifel staat niet alleen bekend om zijn charmante straatjes. Ook de authentieke regionale keuken is zeker de moeite waard!. In een streek waar bossen, heuvels en rivieren het landschap domineren, past een stevige maaltijd. En dat zie je dan ook terug op de menukaarten. We hebben een top 3 lokale gerechten samengesteld. Dan weet je alvast want je kunt verwachten tijdens je vakantie!
Döppekoche (ook wel Döppekuchen genoemd) is een typisch Eifels ovengerecht dat zijn oorsprong vindt in de volkskeuken. Het is een soort kruising tussen een aardappelgratin en een stevige cake. De ingrediënten zijn geraspte aardappels, uien, eieren, spek, zout, peper en nootmuskaat. Alles wordt gemengd, in een ingevette gietijzeren pan gegoten en enkele uren gebakken tot er een knapperige korst ontstaat. Döppekoche werd vroeger geserveerd bij feestelijke gelegenheden zoals Sint-Maarten of in tijden van overvloed. Het vult goed, smaakt robuust en geeft je het gevoel dat je écht iets uit de regio eet. Het wordt vaak geserveerd met appelmoes of een frisse salade voor een uitgebalanceerde maaltijd.
Een absolute klassieker in Monschau is de romige mosterdsoep. Natuurlijk bereid met de beroemde mosterd van de Monschauer Senfmühle. Dit is een historische mosterdmolen die al sinds 1882 ambachtelijke varianten produceert. Vaak wordt de soep geserveerd met spekjes of krokante broodcroutons. De mosterd zelf is te koop in verschillende smaken zoals honing, chili of kruidig. Zo neem je letterlijk een stukje Monschau mee naar huis.
De Ardennen en ook de Eifel staan bekend om de heldere beekjes en rivieren. Forel is daarom een vanzelfsprekende delicatesse in de regio. Deze wordt op klassieke wijze bereid dus licht gepaneerd en gebakken in boter met peterselie en citroen. Wat deze vis zo bijzonder maakt, is de versheid. Veel restaurants gebruiken lokaal gekweekte forel. Geserveerd met gekookte aardappelen en groenten is dit een licht, voedzaam en elegant gerecht.
Hoewel Flammkuchen officieel uit de Elzas komt, is het tegenwoordig bijna overal in Monschau te vinden. Vooral op de toeristische terrassen. Het is knapperig, smaakvol en veelzijdig. En daarom ook een grote hit bij alle toeristen! Maar het is ook heel simpel thuis te maken. Hieronder een makkelijk recept voor Flammkuchen.
Ingrediënten voor 2 personen:
* 200 g bloem
* 100 ml water
* 2 eetlepels olijfolie
* ½ theelepel zout
Topping:
* 100 g crème fraîche of zure room
* 1 rode ui (in dunne ringen)
* 75 g spekreepjes
* Peper, nootmuskaat naar smaak
Bereiding:
1. Meng bloem, water, olie en zout tot een soepel deeg. Laat 10 minuten rusten.
2. Verwarm de oven voor op 250°C (bij voorkeur met een pizzasteen).
3. Rol het deeg flinterdun uit op bakpapier.
4. Bestrijk met crème fraîche, verdeel ui en spek erover.
5. Breng op smaak met peper en nootmuskaat.
6. Bak 7–10 minuten tot de randen knapperig zijn en de spek goudbruin is.
Foto © fotografie.ankecapellmann.de
Tijdens een bezoek aan de stad Verviers is Georges Brasserie een adres wat u zeker moet bezoeken.
Lees verderSpa en de bron van het mineraal water is een vraag die veel mensen stellen.
Lees verder