De Lynx is na 200 jaar terug in de Ardennen! En dit is natuurlijk groot nieuws want deze katachtige was al ruim 200 jaar niet meer in de Belgische natuur gezien. Begin dit jaar werden al eerder waarnemingen gerapporteerd bij het meldpunt voor grote roofdieren in Wallonië. In de Semoisvallei werd een uit de kluiten gewassen kat gezien. Maar het ontbrak aan scherpe en duidelijke foto's die als bewijs konden dienen.
Maar aan het einde van de zomer lukte het wel om "het spook van het bos" vast te leggen op camera. Op 27 augustus maakte Maarten Cuvelier, vrijwilliger bij Landschap vzw en Welkom Wolf, met een onbemande wildcamera een prachtige foto van een lynx in de Semoisvallei. Meer details over de exacte locatie worden bewust niet gegeven. Men wil namelijk niet dat mensen de natuur hier gaan verstoren.
Alle grote media in binnen- en buitenland maakten vrijdag melding van dit geweldige nieuws. Onder meer de Volkskrant, NOS.nl en NU.nl deelden het grote nieuws met hun lezers.
Maarten Cuvelier was zeer verbaasd toen hij de foto zag. Hij dacht eerst dat het een ree was. "Want een lynx is zo onvindbaar dat hij de geest van het woud wordt genoemd." De roofdieren leven solitair in uitgestrekte natuurgebieden. Hun territorium beslaat 100 tot 1000 vierkante kilometer en ze worden ongeveer zo groot als een herdershond.
De lynx was al bijna twee eeuwen niet meer in de Belgische natuur gezien. We weten dat Lynxen het grootste deel van het jaar solitair leven. Ze hebben wel veel ruimte nodig en gebruiken territoria die 100 tot 1.000 vierkante kilometer groot zijn. De territoriumgrootte is vergelijkbaar met die van wolven of overtreft die zelfs.
Experts hebben de bovenstaande foto geanalyseerd en vastgesteld dat het om een volwassen exemplaar gaat. Doordat de afgelopen jaren al meerdere lynxen werden gespot door mensen, maar hier nooit hard bewijs voor is gevonden, valt volgens de natuurvereniging niet uit te sluiten dat de lynx al jarenlang in de Ardennen verblijft.
Het is niet bekend waar het op beeld vastgelegde dier precies vandaan komt. Het is mogelijk "een uitvloeisel van recente of zelfs oudere herintroductieprojecten in Duitsland", waar naar schatting alweer 140 lynxen voorkomen. "Maar deze lynx of haar voorouders kunnen net zo goed uit Frankrijk komen, want ook daar leeft een populatie die het resultaat is van herintroductie."