Deze mooie wandeling over de Hoge Venen van Négus speelt zich af op een kleine 15 minuten rijden van de stad Malmedy. Het is echt een schitterende plek in de lente, zomer, herfst en winter. Door de ligging boven zeeniveau valt er in de wintermaanden vaak een dik pak sneeuw. De hoge Venen, de Haute Fagnes, zijn dan echt een unieke plek in de Ardennen en trekken dan ook veel toeristen. In het nabij gelegen Ovifat kan je ook skiën en langlaufen. En doordat het relatief dichtbij Nederland ligt, is dit gebied ook bij Nederlanders een populaire bestemming!
Tijdens deze wandeling van +/- 15 km maak je kennis met de verschillende ecologische systemen van een veengebied. De wandeling start in het Fraineu-veen dat helemaal in oorspronkelijke staat is teruggebracht. Het klinkt raar dat natuurgebied wordt gerestaureerd maar het was echt nodig. Zo groeiden er overal sparren en die moesten allemaal worden weggehaald. Het was een immense klus maar nu is er meer dan 300 hectaren heidelandschap weer in ere hersteld.
Bij deze wandeling is het essentieel dat je goede wandelschoenen draagt, het liefste waterdichte. Op vele plekken loop je over houten vlonders maar sommige delen van het parcours kunnen nat zijn. In de wintermaanden is het essentieel om meerdere lagen kleding aan te doen. In de zomermaanden goed insmeren en voldoende water meenemen omdat het een relatief lange afstand is.
Het begin- en eindpunt van de mooie wandeling over de Hoge Venen van Négus is bij een kleine parkeerplaats langs de N68. Op de plek waar je de weg naar Francorchamps en Hockai kunt nemen, staat een oude herberg. Deze is momenteel gesloten. Hier kan je wel parkeren. En aan de rand van de weg staat het informatiebord betreffende deze wandeling. De bewegwijzering van de wandeling is een groene rechthoek met het logo van een veldslang. Het eerste bordje vind je na een paar honderd meter aan je rechterhand, lopende in de richting van Francorchamps en Hockai.
Je stapt een klein bos binnen en al gauw loop je tegen het beekje aan. Het water kabbelt rustig over de grote rotsen, wat een rustgevend geluid! Je passeert het bord van La Fagne du Fraineu, dit is de naam van het veengebied waar je nu bent. Er staan veel berken in dit deel van de Ardennen en de mooie witte basten geven mooi contrast!
Een tiental meters na de houten vlonders kom je aan bij de restanten van de hut van Negus. Meneer Negus was een Belgische wiskundige en natuurkundige die hier in de jaren '30 van de vorige eeuw ging wonen. Hij was een echte kluizenaar en zijn huisje werd dan ook "Cabane du Negus" genoemd. Op het huisje, dat volledig is onder gekrast met namen, hangen enkele foto's van de kluizenaar.
Je verlaat vervolgens het heidelandschap en komt aan in een mooi bos met diverse loofbomen. Hier staat een bordje met de tekst "Les six Hetres", de zes beuken. In vroeger tijden kwamen de herders en arbeiders hier uitrusten van hun werkzaamheden. Iets verder kijk je uit over het mooie veengebied en kom je langs het gedenkteken van Rene Delvoie. Een paar honderd meter verder kom je in een gebied met wat grote sparren en andere naaldbomen. Hier vind je meerdere kleine beekjes. Het zijn deze beekjes die het bergriviertje Trôs Maret voeden. In de buurt van Malmedy kan je een schitterende wandeling maken door de Canyon de Trôs Maret. Vooral in de winter en de lente staat het water hier behoorlijk hoog
Dan is het rechtsaf en loop je nog een flink stuk door een mooi bos met veel naaldbomen. Je blijft dit pad volgen en dat gaat vanzelf over een een autoweg en in de verte zie je de eerste huizen opdoemen. Je steekt de weg over en dan is het nog maar 500 meter over de geasfalteerde weg naar het punt waar deze wandeling is begonnen. Het centrum van Malmedy is een leuke plek om nog even na te genieten van deze mooie wandeling over de Hoge Venen van Négus.
Natuurlijk is meer info over de mooie wandeling over de Hoge Venen van Négus en andere wandelroutes in de omgeving van Malmedy verkrijgbaar bij het VVV-kantoor in Malmedy.
Maison du Tourisme des Cantons de l'Est
Place Albert I 29A
B-4960 Malmedy
www.ostbelgien.eu
Vandaag de dag staan er meer dan 80 boomsoorten uit de hele wereld.
Lees verderHet is een rare gedachte misschien, maar u moet op blote voeten een wandelpad volgen!
Lees verder