De Wandeling rondom Signal de Botrange op de Hoge Venen is 12.7 km lang en is echt geweldig mooi! Of je hier nu wandelt in de zomer of in de winter, het is er adembenemend mooi! Met zijn 694 meter hoogte is het Signaal van Botrange in de Hoge Venen het hoogste punt van België. En deze wandeling begint dan ook aan de voet van dit hoogste punt. Je wandelt over grotendeels vlak terrein en is dus goed te doen voor iedereen.
Tijdens deze wandeling in het hart van de Hoge Venen kom je bij de Noir Flohay. Het zijn dode dennenbomen die vandaag de dag ook wel de skeletbomen van Noir Flohay worden genoemd. Dit groepje dode bomen is echt een eiland te midden van het veengebied en ziet er fantastisch uit. Vooral bij zonsopgang en zonsondergang kan je hier mooie foto's van maken!
Voor deze wandeling zijn goede wandelschoenen essentieel gezien het flinke aantal kilometers. Je maakt echter weinig hoogtemeters dus dat is een meevaller. In de herfst en winter is regenkleding aan te raden. In de zomer is zonnebrandcrème wel zo verstandig en neem altijd voldoende drinkwater mee.
De start van de wandeling is bij de parking van Signal de Botrange. Er is genoeg ruimte om te parkeren en bij het restaurant kan je nog even naar de wc. Voor de wandelroute volg je grotendeels de bewegwijzering van de rood-witte rechthoek. Dit de markering van het Grote Route pad en halverwege kom je deze markering pas tegen. Je moet soms goed kijken want soms staat de bewegwijzering verscholen in het hoge gras. Je steekt de grote weg over en je loopt naar het uitkijkplatform. Hier kan je genieten van het mooie panorama van de Hoge Venen.
Vervolgens ga je naar links en je wandelt over een een verhard pad een beetje parallel aan de grote weg. Je komt uit bij een verboden zone (barrière). Hier sla je linksaf en je komt nu in het gebied dat bekend staat als de Waalse Venen. Je komt uit op een brede weg en hier ga je naar rechts. Op het einde van de weg kom je uit op het eerste vlonderpad. Aan het einde van deze weg kom je uit bij een T-splitsing. Sla rechtsaf en ga langs de oude grenspaal.
Vervolgens ga je op weg naar Noir Flohay. Hiervoor moet je telkens links aanhouden en het juiste pad is soms moeilijk te zien. Het is te vinden ter hoogte van een overloop van
vlonderpaden. Eenmaal op het pad wandel je al slingerend door het mooie veengebied en zie je Noir Flohay van zelf opdoemen. Neem even de tijd om te genieten van dit schitterende uitzicht. Je loopt een stukje verder en gaat dan rechtsaf.
Je komt weer op een vlonderpad terecht en je slaat af naar links. In de verte zie je de Marie Anne Libert brug al opdoemen. Deze steek je over, je klimt op de berm en je volgt dan de GR bewegwijzering. Ter hoogte van een informatiebord, waarop de kaart van de Hoge Venen staat, volg je de GR markering naar rechts langs de Waalse Venen. Vanaf dit punt blijf je de rood-witte markering volgen. Aan het einde van dit lange pad sla je rechtsaf en kom je weer uit bij het panorama platform.
Mocht je nog tijd over hebben, dan is het leuk om een bezoek te brengen aan het Kasteel Reinhardstein. Dit ligt op nog geen 10 minuten van Signal de Botrange. Het kasteel is volledig gerenoveerd en je kan er een rondleiding krijgen. Je wandelt er tussen wapenuitrustingen, schilderijen en wandtapijten. Ook breng je een bezoek aan de belangrijkste vertrekken zoals de ridderzaal en de kapel.
Natuurlijk is meer info over de Wandeling rondom Signal de Botrange op de Hoge Venen verkrijgbaar bij het VVV-kantoor. Dit is gevestigd bij de grote parking van Signal de Botrange en zit naast het restaurant. Je kan ook terecht bij het VVV-kantoor in Malmedy.
Office du tourisme - Bureau de Botrange
Route de Botrange 133b
4950 Waimes
ostbelgien.eu
In het Hotel Domaine des Hautes Fagnes zijn 71 comfortabele kamers in een hedendaags design beschikbaar. Bij de inrichting is gebruik gemaakt van een natuurlijke stijl, geïnspireerd door de schoonheid van de Hoge Venen. Hierdoor krijg je een gevoel van ontspanning en rust.
In dit mooie gebied zijn diverse wandelroutes uitgestippeld.
Lees verderDit Arboretum bevat 66 soorten met loof-, harsachtige en inheemse bomen.
Lees verder