De Charles de Gaulle Brug in Dinant is een van de meest herkenbare en gefotografeerde bruggen van België. Deze prachtige brug over de Maas verbindt de twee oevers van de stad. Maar biedt ook een spectaculair uitzicht op de iconische citadel en de kleurrijke gevels langs de rivier. Het is de favoriete plek van duizenden toeristen want vanaf deze plek maak je de mooiste foto's!
De brug is vernoemd naar de Franse generaal en latere president Charles de Gaulle. Hij raakte tijdens de Eerste Wereldoorlog op 15 augustus 1914 in Dinant gewond. Zijn regiment probeerde de citadel van Dinant te heroveren op de Duitse bezetters. Hierbij liep de Gaulle een schotwond in zijn been op tijdens de oversteek van de brug. De oorspronkelijke brug werd tijdens de Eerste Wereldoorlog vernietigd en in 1925 herbouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de brug opnieuw verwoest door het Belgische leger op 12 mei 1940 om de Duitse opmars te vertragen. De huidige brug werd in juni 1953 in gebruik genomen en draagt sindsdien de naam van Charles de Gaulle.
Wat de Charles de Gaulle Brug echt uniek maakt, zijn de kleurrijke saxofoons die langs de relingen staan. Sinds 2010 is de brug versierd met 28 kleurrijke saxofoons, elk meer dan 3 meter hoog. Deze saxofoons vertegenwoordigen de lidstaten van de Europese Unie. Deze kunstinstallatie, bekend als 'Art on Sax', eert Adolphe Sax, de uitvinder van de saxofoon en geboren in Dinant. Dit maakt de brug niet alleen een functioneel bouwwerk, maar ook een openluchtmuseum dat bezoekers uitnodigt om te genieten van kunst en muziekgeschiedenis.
Een wandeling over de Charles de Gaulle Brug in Dinant biedt een panoramisch uitzicht op enkele van de mooiste bezienswaardigheden van Dinant. Vanaf de brug kun je perfect de imposante Citadel van Dinant bewonderen, evenals de prachtige Collegiale Kerk Notre-Dame. Daarnaast is de brug een ideaal startpunt voor een verkenningstocht door het charmante stadscentrum, met zijn gezellige cafés, restaurants en winkels.
Dit is zeker een aanrader voor iedereen die verzot is op kaas en bier.
Lees verderOp deze begraafplaats in Neupre liggen meer dan 5000 Amerikaanse soldaten begraven.
Lees verder