De Leeuw van Waterloo is een van de bekendste monumenten in België en trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Het is gelegen op het beroemde slagveld van Waterloo en opgericht ter nagedachtenis aan de veldslag op 18 juni 1815 in het algemeen en een toekomstig beeld van vrede. In Nederland denkt men vaak onterecht dat het gebouwd is ter nagedachtenis aan de prins van Oranje, later bekend als koning Willem II van Nederland. Hij raakte gewond tijdens de slag. Ter ere van zijn moed werd het monument op deze strategische locatie opgericht. Kortom, de mensen in Nederland en België verschillen nogal van mening over wat er nu precies waar is.
De Slag bij Waterloo vond plaats op 18 juni 1815 en was de beslissende strijd die een einde maakte aan de heerschappij van de Franse keizer Napoleon Bonaparte. De alliantie van Britse, Nederlandse, Belgische, en Pruisische troepen stond onder leiding van de hertog van Wellington. Ook de Pruisische generaal Blücher stond aan de kant van de alliantie. Deze legers samen versloegen het Franse leger waardoor Napoleon gedwongen werd af te treden. Deze slag betekende niet alleen het einde van Napoleons macht, maar ook het begin van een nieuw tijdperk van vrede in Europa. Dit staat bekend als de *Pax Britannica*. De uitkomst van de Slag bij Waterloo had dus een grote invloed op de toekomst van Europa. Want er kwam een herverdeling van macht én politieke stabiliteit die de komende decennia zou voortduren.
De Leeuw van Waterloo rust op de top van een 43 meter hoge kunstmatige heuvel, die uitkijkt over het slagveld van Waterloo. De diameter van deze heuvel is 160 meter en de omtrek aan de voet is 500 meter. Op de top daarvan werd dus de 28 ton zware leeuw uit gietijzer geplaatst op een sokkel van 4,5 meter. De heuvel is gemaakt van aarde die werd aangevoerd door duizenden arbeiders. Het ontwerp van het monument is bedacht door de Belgische architect Charles Van der Straeten. Maar de gietijzeren leeuw zelf werd gemaakt door de beeldhouwer Jean-Louis Van Geel. De beklimming van de 226 treden naar de top van de heuvel biedt een panoramisch uitzicht over het slagveld.
De leeuw is een krachtig symbool dat in veel culturen wordt geassocieerd met moed, kracht en leiderschap. In dit specifieke geval staat de Leeuw van Waterloo voor de overwinning van de geallieerde troepen en het herstel van de Europese monarchieën na de val van Napoleon. De positie van de leeuw, met zijn poot rustend op een bol, symboliseert wereldwijde vrede. De leeuw zelf waakt over het slagveld.
Een bezoek aan de Leeuw van Waterloo is een indrukwekkende ervaring voor zowel geschiedenisliefhebbers als toeristen. Het monument maakt deel uit van het grotere Domein van de Slag bij Waterloo 1815 waar bezoekers meer kunnen leren over de historische context. Naast het monument zelf zijn er ook verschillende musea en herdenkingscentra in de buurt die diepgaand ingaan op de gebeurtenissen van 1815. Hier kun je wapens, uniformen, en andere historische artefacten bewonderen die gebruikt werden tijdens de slag. Meer info kan je vinden op de website waterloo1815.be.
De Blegny-Mijn is één van de weinige kolenmijnen die opengesteld is voor het publiek.
Lees verder