Brasserie du Bocq is een grote brouwerij en is te vinden in het kleine dorpje Purnode dat onderdeel uitmaakt van Yvoir. Ze brouwen hier tientallen zeer bekende bieren maar maken ook hun eigen specialisaties. Deze brouwerij bestaat al sinds 1858 maar door de jaren is het brouwproces natuurlijk veranderd. Op aanvraag is het mogelijk om een rondleiding te krijgen door de brouwerij. De rondleiding wordt gedaan door een enthousiaste medewerker en wordt gedaan in het Nederlands. Goed te volgen en zeer leerzaam. Je wordt werkelijk door de gehele fabriek geleid en krijgt een goed beeld van het brouwproces en alle facetten. Na afloop wordt er natuurlijk een biertje gedronken! Ook is het mogelijk om een proeverij van de producten van de brouwerij te doen!
Alles begon in 1858, toen Martin Belot, een boer in Purnode, voor het eerst bier brouwde in een schuur van zijn boerderij. Eerst maakte hij alleen in de winter bier, wanneer er weinig werk was op het veld. De ontdekking van een grondwaterlaag van goede kwaliteit in zijn dorp was doorslaggevend. Nu kon hij brouwen met goed water en dat is essentieel om een goed bier te brouwen. De brouwer distribueerde zijn producten zelf. In het begin van de 20ste eeuw werd de eerste La Gauloise gebrouwen, een bruin bier van hoge gisting en het oudste merk dat nog altijd in de brouwerij wordt gemaakt. Dit bier was meteen een succes.
Vandaag de dag brouwt en verkoopt Brasserie du Bocq de volgende bieren: BLANCHE DE NAMUR, BLANCHE DE NAMUR ROSEE, BLANCHE DE NAMUR APPLE, BLANCHE DE NAMUR HOP' N SPICE, GAULOISE BLONDE, AMBREE, BRUNE, TRIPLE 10 en CHRISTMAS, SAISON 1858, TRIPLE MOINE, DEUGNIET, TETE DE MORT TRIPLE en TETE DE MORT RED, stuk voor stuk bieren om altijd van te genieten. Kijk op de website voor meer informatie!
Dan nog wat tips voor het serveren en drinken van speciaal bier:
1. Gebruik bij voorkeur het juiste glas, goed droog en ontvet
2. Serveer op kamertemperatuur, van 7° tot 12°C (4°C voor witbier).
3. Houd het glas een beetje schuin en giet voorzichtig, zodat de tijdens de tweede gisting neergeslagen gist op de bodem van de fles blijft.
4. Voor Blanche de Namur en Blanche de NAMUR Rosée: giet de helft van de fles in het glas en schudt de fles voor u verder giet, zodat de gist loskomt en u van alle aroma's en natuurlijke troebelheid profiteert.
5. Kijk naar de schuimkraag, bewonder de kleur en de levendigheid van het bier... en geniet er rustig van.
Deze brouwerij en bar is te vinden in een schitterend landhuis in het dorpje Aywaille.
Lees verder