We hebben dé Wijngaarden van de Ardennen op een rijtje gezet! Wijn? Dat associeer je eerder met Frankrijk of Italië. Toch is er een stille revolutie gaande in het zuiden van België. Het produceren van wijn is in de Ardennen in opmars. Door een combinatie van klimaatverandering, gepassioneerde pioniers en slimme druivenkeuzes, produceert deze regio wijnen die internationale kenners doen verbazen!

Voor het maken van wijn zijn de grondsoort, het terroir, en de temperatuur heel belangrijk. We weten allemaal dat de Ardennen niet te vergelijken is met bijvoorbeeld de Franse streek de Bordeaux. Het klimaat is koeler, de zomers zijn korter en de winters kunnen streng zijn. Jarenlang werd gedacht dat kwaliteitswijn hier onmogelijk was. Twee cruciale factoren hebben de Ardense wijnbouw op de kaart gezet:
1. Klimaatverandering: De zomers in de Ardennen worden warmer en duren langer. Dit zorgt voor net dat beetje extra zonneschijn en warmte die de druiven nodig hebben om volledig te rijpen en voldoende suikers te ontwikkelen. De beste wijngaarden liggen op steile zuidhellingen, waar ze elke zonnestraal vangen.
2. Een uniek Terroir: Hoewel het weer uitdagend is, is de bodem vaak fantastisch. Je vindt hier veel kalksteen, leisteen en klei in de hellingen langs de Maas en haar zijrivieren. Deze bodems houden warmte vast en zorgen voor een goede drainage en mineraliteit in de wijn.

Druivensoorten
Je zult in de Ardennen niet snel een Merlot of Cabernet Sauvignon vinden die perfect rijpt. Die rassen hebben simpelweg te veel warmte en tijd nodig. De wijnmakers in de Ardennen hebben daarom slim gekozen voor resistente druivenrassen. Deze rassen zijn speciaal gekweekt om bestand te zijn tegen schimmelziekten en om vroeger rijp te zijn. Zo kunnen de druiven worden geoogst voordat de herfstkou invalt.
De absolute topper onder de witte druivensoorten is de Johanniter. Deze druif geeft frisse, fruitige wijnen die doen denken aan Riesling en Pinot Blanc. Ook de Solaris, bekend om zijn hoge suikergehalte en tropische fruit, zie je veel. Tot slot is er de Muscaris. Deze heeft een intense muskaat-achtige geur en doet het ook geweldig op de Ardense heuvels. Bij de blauwe druiven voor rode wijn en rosé zien we vaak Regent en Cabernet Cortis. Deze geven wijnen met diepe kleuren en stevige tannines, die soms verrassend kruidig uit de hoek kunnen komen.

Je kan natuurlijk een leuke wijnroute uitstippelen in de Ardennen. Er zijn inmiddels tientallen domeinen maar we hebben drie absolute aanraders geselecteerd. Deze laten de diversiteit van de regio zien. Download de brochure van Waalse wijngaarden en distilleerderijen voor een overzicht van alle te bezoeken wijngaarden!
Vin de Liège is niet zomaar een wijngaard. Het is een sociaal en ecologisch project van formaat. Gelegen aan de rand van de 'Vurige Stede', is dit een van de grootste en meest professionele wijndomeinen van België. Het is een coöperatie met een sociale missie, gericht op duurzame tewerkstelling. Ze hebben een ultramoderne wijnkelder die een bezoek op zich al waard is. Ze staan bekend om hun loepzuivere witte wijnen en uitstekende mousserende wijnen (Crémant de Wallonie). Hun 'Ô de Ville' en de mousserende 'L'Insoumise' zijn prijswinnende voorbeelden van wat de Johanniter en Muscaris druiven kunnen presteren. De kelder is prachtig en de rondleidingen zijn professioneel, vaak met een focus op hun duurzame aanpak.

2. Coteaux des Avelines (Lustin)
Dieper de Ardense regio in, in de prachtige Maasvallei bij Lustin (nabij Namen), vind je Coteaux des Avelines. Dit domein ligt op een plek waar eeuwen geleden al wijn werd verbouwd. De huidige eigenaars hebben de historische terrassen op de zuidhelling in ere hersteld. Het is een steile, uitdagende wijngaard die volledig met de hand bewerkt moet worden. Ze richten zich op kwaliteit boven kwantiteit, met een sterke focus op respect voor de natuur. Hun aanpak is biologisch geïnspireerd. Probeer zeker hun witte wijnen die de mineraliteit van de rotsachtige bodem weerspiegelen.

3. Coteaux de Lincé (Sprimont)
In Sprimont ligt dit charmante familiedomein. Coteaux de Lincé bewijst dat passie en doorzettingsvermogen tot prachtige resultaten leiden. Ze hebben moedig gekozen voor een locatie die klimatologisch uitdagend is, maar hun harde werk betaalt zich uit. De focus ligt op mousserende kwaliteitswijnen gemaakt volgens de traditionele methode (zoals in Champagne). Hun 'Bulles de Lincé' is een frisse, elegante bubbel die perfect is als aperitief en menig scepticus heeft overtuigd van de Belgische wijnkwaliteit.

De wijngaarden in de Ardennen zijn een serieuze culinaire ontwikkeling. De combinatie van innovatieve druivenrassen, een veranderend klimaat en gepassioneerde vakmensen zorgt voor wijnen die karaktervol en uniek zijn. In veel restaurants in de regio staan deze lokale wijn en op de kaart. We raden je aan om deze wijnen te kiezen en zo de lokale ondernemers te steunen. Dus, de volgende keer dat je een weekendje Ardennen boekt. Laat de trappist dan even staan en bestel een glas frisse, lokale Johanniter. Santé!
Een goede kaas moet stinken zeggen ze en dat doet deze overheerlijke kaas uit Herve zeker!
Lees verder