Al het bronwater afkomstig uit de natuur in Spa is gemineraliseerd. Via de verschillende grondlagen komt het water immers in aanraking met allerlei mineralen. Maar niet alle stoffen die mineralen bevatten, zijn goed voor de gezondheid. Daarnaast heeft niet elk water recht op de benaming “natuurlijk mineraalwater”, een kwalificatie die uitsluitend wordt verleend door de overheid, in België (het ministerie van Volksgezondheid en de Koninklijke Academie voor Geneeskunde). Deze beide organisaties baseren de toekenning van het kwaliteitslabel “natuurlijk mineraalwater” op twee Europese richtlijnen (80/777 en 96/70). Dankzij die richtlijnen zijn de criteria duidelijk omschreven.
“Natuurlijk mineraalwater” komt uit een grondlaag die geologisch strikt is afgebakend. Het water is samengestroomd via grondlagen waarvan de eigenschappen bekend zijn. Als het water boven de oppervlakte komt, moeten de samenstelling en de temperatuur stabiel zijn. Er moet een beschermingsgordel zijn, waarbinnen de bronnen worden bewaakt en de menselijke activiteiten worden gecontroleerd.
Natuurlijk mineraalwater mag geen enkele behandeling ondergaan, behalve de filtratie van onstabiele elementen, en wordt aan de bron gebotteld. Het water wordt gezuiverd van ziekteverwekkende kiemen en ondergaat talrijke strenge controles. Tussen de controles aan de bron zelf en de controles vlak voor dat de fles water hermetisch wordt afgesloten, voeren speciale controleteams elke week duizenden analyses uit.
De hoeveelheid minerale zouten meet men na totale verdamping van het water. Het opgedroogde zout is het enige dat overblijft. De hoeveelheid en de samenstelling van de droogrest bepalen de smaak en de diëtische kwaliteiten van het water. Het water van Spa is zeer laag gemineraliseerd. Daardoor stimuleert het de werking van het lichaam, zonder een tekort of een teveel aan mineralen te veroorzaken.
Tijdens een bezoek aan de Ardennen moet je natuurlijk wel een echte Luikse wafel eten.
Lees verder