De Collegiale kerk Onze-Lieve-Vrouw van Dinant is gebouwd aan de voet van een rots en kijkt uit over de rivier de Maas. De kerk is al van verre herkenbaar aan de bolvormige klokkentoren. De kerk is oorspronkelijk gebouwd als oratorium. Later is het gebouw flink uitgebreid. In het jaar 934 kreeg de kerk, in romaanse stijl, het statuut van Collegiale. In 1228 werd de kerk door een losgekomen rotsblok bijna volledig vernield. Twee eeuwen later, in 1466, sloeg het noodlot opnieuw toe. Bij de plundering van Dinant door karel de Stoute, werd het gebouw verwoest door overstromingen, brand en plunderingen. Ondanks de vele tegenslagen werd de kerk telkens weer heropgebouwd. In het jaar 1855 werd de nieuwe gotische kerk gebouwd zoals we die nu kennen. Ook tijdens bombardementen in de Eerste- en Tweede Wereldoorlog werd er opnieuw een hoop schade veroorzaakt, met name aan de glas-in-loodramen.
De Collegiale Notre-Dame staat op een smalle strook, ingeklemd tussen de rotsen en de Maas. Als u de kerk binnenkomt dan krijgt u echter een gevoel van ruimte, mede veroorzaakt door het sobere meubilair en het licht dat binnenvalt door de heldere glasramen. De Collegiale Notre-Dame in Dinant is erkend als Uitzonderlijk Erfgoed van Wallonië. Binnen in de kerk vindt u werk van grote kunstenaars uit België zoals Ladon en Antoine Wiertz. Ladon maakte een glas-in-loodraam, één van de grootste van Europa, voor het koor met daarop de geschiedenis van de stad Dinant en die van de Collegiale. Van Antoine Wiertz hangt er een schilderij met de titel 'On se retrouve au ciel' (We zien elkaar terug in de hemel). Dit schilderij heeft hij opgedragen aan zijn ouder, als een soort afspraak met hen in het hiernamaals. Naast werken van eerdere genoemde kunstenaars, herbergt de kerk ook prachtig werk van plaatselijke kunstenaars.
Adres:
Collegiale Notre-Dame
Place Reine Astrid
B-550 Dinant
De Kerk Saint-Pierre in Hastière bestaat al bijna 1000 jaar.
Lees verderDe Abdij Notre-Dame van Leffe heeft een bijzondere geschiedenis en tijdens een rondleiding komt u alles weten.
Lees verder