De Wandeling naar de Abdij van Orval is een mooie wandeling die in het teken staat van de beroemde abdij. De Abdij Notre-Dame d’Orval is een van de mooiste cisterciënzerabdijen van België. Het is tevens het vertrekpunt van deze grensoverschrijdende wandeling van ruim 11 kilometer. De liefhebber van het Orval bier moet hier een keer geweest zijn.
De abdij is helaas niet van binnen te bewonderen, net zoals de brouwerij. Wel kan je de ruïnes van de oude abdij bezoeken. De ruïnes van de oude abdij dateren uit de 12e tot 13e eeuw. De bron, de eeuwenoude roosvensters en de mooie tuin met geneeskrachtige kruiden behoren tot de hoogtepunten van het bezoek aan de ruïnes. Er is ook een klein museum over de geschiedenis van de abdij. Te zien zijn oude werken in smeedijzer, een maquette van de abdij en schilderijen uit de 18e eeuw
Van 1926 tot 1948 werd de huidige abdij opgebouwd op de grondvesten van een oude abdij. Deze werd vernield tijdens de Franse Revolutie. De abdij werd ontworpen door de bekende architect Henri Vaes. Om de grote bouwwerken te kunnen bekostigen werden de kaasmakerij (1931) en de brouwerij (1932) opgericht om de nodige financiële middelen te genereren. En zo ontstond het trappistenbier dat vandaag de dag zeer geliefd is over de hele wereld. In de abdijwinkel kan je het bekende bier natuurlijk kopen. Na afloop van de wandeling kan je lekker eten en drinken bij l'Ange Gardien.
Voor deze wandeling zijn goede wandelschoenen aan te raden. Het is een eenvoudige wandeling zonder al teveel hoogtemeters en prima te doen voor iedereen. Onderweg kom je langs een café-restaurant waar je wat kunt drinken en eten. In de zomermaanden is het aan te raden om goed in te smeren met zonnebrandcrème.
De wandeling begint op het parkeerterrein van de Abdij. Bij een normaal wandeltempo moet je zeker 3 uur uittrekken voor deze 11 kilometer lange wandelroute. Je volgt de bewegwijzering van de licht- en donkerblauwe rechthoeken. Met de rug naar de Abdij neem je de bosweg rechts van de toegangsweg en na een heuveltje sla je aan de tweesprong linksaf naar de N88. Steek de weg over, passeer voorbij de Hostellerie d‘ Orval en ga verder tot aan de grote parking, waar de helderblauwe bewegwijzering ‘Gaume buissonnière’ voor het eerst te zien is.
Volg de bewegwijzering naar rechts in het bos, in de richting van Chameleux, tot aan een mooie rustplaats. Het parcours maakt dan een kleine lus bergop en draait af naar rechts aan de splitsing. Ga verder rechtdoor en volg de bewegwijzering gedurende ongeveer 5 kilometer, tot aan de ingang van het Belgische dorp Chameleux. Een paar honderd meter verder ben je in het Franse dorpje Williers. Met slechts 30-tal inwoners hoort het bij de kleinste dorpen van Frankrijk. Om er heen te gaan, verlaat je het bewegwijzerd parcours en sla je linksaf in het straatje dat bergop loopt. Eenmaal boven, ga je naar links om door het historische centrum te wandelen.
Rechts van de kerk neemt een klein pad (bewegwijzerd met een donkerblauwe rechthoek) je door de weiden mee naar de vallei. Je gaat linksaf om terug te keren naar Chameleux. Achter het café Le Chameleux, dat lekkere regionale specialiteiten serveert, ligt een mooie archeologische site. Dit zijn de fundamenten van een Gallo-Romeinse etappepost langs de heerweg van Reims naar Trier. De restanten van de gebouwen uit de 1e tot de 5e eeuw. Hier volgt het parcours het straatje rechts in de richting van Orval.
In een bocht links achter het domein vertrekt rechts een bosweg die terugkeert naar de pittoreske vallei. De weg wordt snel een rustig pad. Zodra je rechts de weiden ziet, neem je de lagere weg en wandel je langs de rand van het bos. Aan de volgende tweesprong verschijnt de donkerblauwe bewegwijzering opnieuw, die je langs de rand van de vallei terugbrengt naar de Abdij van Orval.
Natuurlijk is meer info over de Wandeling naar de Abdij van Orval verkrijgbaar bij het VVV-kantoor in Virton. Ook zijn hier andere wandelingen verkrijgbaar.
Maison du tourisme de Gaume
Rue des Grasses Oies 2b
6760 Virton
www.visitgaume.be
www.orval.be
Een route van 15 km door een uniek veengebied met mooie riviertjes en panorama's.
Lees verderGeniet al wandelend van de vijvers, beekjes, zo’n vijftigtal waterspuiten en fonteinen en watervallen.
Lees verder